Tillerson 'Kerkük', Abadi 'Haşdi Şabi' dedi!

ABD Dışişleri Rex Tillerson, Bağdat'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi; Kürtlerle krizde uzlaşma çağrısı yaptı. Görüşmeye, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin İRan destekli Haşdi Şabi milislerini savunması damga vurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington'la Bağdat arasında, İran'ın Irak'ta artan nüfusu nedeniyle tırmanan ve Kürtlerle gerilimde somutlaşan Haşdi Şabi krizi derinleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dün gece Irak'a önceden açıklanmayan bir ziyaret gerçekleştirip Erbil ile Bağdat'a uzlaşma çağrısı yaptı. Irak Başbakanı Haydar Abadi ise görüşmenin başında, ABD'den gelen Haşdi Şabi'nin İran'a çekilmesi çağrısını reddetti.

TILLERSON: ENDİŞELİYİZ

Tillerson Bağdat ziyaretinde Erbil ile Bağdat'a seslenerek, "Endişeli ve biraz üzgünüz. Bağdat'ta ve Erbil'de dostlarımız var ve bütün tarafları görüşmeye çağırıyoruz. Her tür görüş ayrılığı ele alınabilir" ifadelerini kullandı.

Irak'la ABD arasında Haşdi Şabi krizi: İçişlerine müdahale!Irak'la ABD arasında Haşdi Şabi krizi: İçişlerine müdahale!

ABADİ: KERKÜK'TE MESAJIMIZ AÇIKTI

Abadi'nin bu sözlere yanıtı şöyle oldu: "Irak'taki hiçbir unsurla savaşmak istemiyoruz. Kerkük'e girdiğimizde, Kerkük vatandaşlarının bizim için önemli olduğuna dair açık bir mesaj verdik" dedi.

'HAŞDİ ŞABİ ÜLKENİN UMUDU'

Abadi görüşmenin başında, Tillerson'dan önceki gün gelen Haşdi Şabi'nin çekilmesi çağrısını da açıkça reddetti. Irak Başbakanı, Haşdi Şabi'nin İran'ın vekili olduğu suçlamasına karşı çıkarak 'Irak kurumlarının parçası olduğunu' söyledi. Abadi, "Haşdi Şabi savaşçıları cesaretlendirilmeli çünkü ülkenin ve bölgenin umudu olacaklar" diye konuştu. Abadi, Tillerson'ın ziyaretinden hemen önce Haşdi Şabi'nin çekilmesi çağrısının 'Irak'ın içişlerine karışmak anlamına geldiği' yönünde bir açıklama yaparak ABD'ye tepki göstermişti. (Dış Haberler)