ÇKP Kongresi'nden batıya mesaj

Xi Jinping, ÇKP kongresinde konuştu. Jinping, batı demokrasilerini taklit etmeyeceklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping  Çin Komünist Partisi'nin  (ÇKP) 19'uncu kongresinde 3 saat 23 dakikalık bir konuşma yaptı.  The Guardian gazetesi, Xi Jinping'in konuşmasını beş maddede özetledi. The Guardian beş maddeyi şu şekilde özetledi:

'HEPİMİZ AYNI DÜNYAYI PAYLAŞIYORUZ'

1 ) Çin cumhurbaşkanı izlolasyonist yaklaşımı lanetleyerek bu bağlamda kendisini bir Trump karşıtı olarak niteledi. Xi Jinping, "Hiçbir ülke kendi adasına çekilemez. Hepimiz aynı dünyayı ve kaderi paylaşıyoruz" dedi. Xi Jinping, 2050 yılında Çin'in önde gelen bir küresel güç haline geleceği öngörüsünde bulundu.

'BATI DEMOKRASİLERİNİ KOPYALAMAYACAĞIZ'

2) Çin Cumhurbaşkanı konuşmasında batı demokrasilerini kopyalamayacaklarını vurguladı. Yolsuzlukla mücadele konusuna da değinen cumhurbaşkanı, bununla ilgili yeni hukuki düzenlemeler yapma sözünü verdi. Mevcut düzenlemede rüşvet iddiaları parti içi mekanizmalar içinde soruşturuluyor.

3) Xi Jinping, Tayvan ve Hong Kong bölgelerine de resmi bağımsızlık girişimleriyle ilgili gözdağı verdi. Jinping "Çin'den bir santim bile toprak koparılmasına müsamaha göstermeyeceğiz. Et tırnaktan ayrılmaz" dedi. Cumhurbaşkanının konuşmasında en çok alkışı bu bölüm aldı.

4)   Ülkede konut fiyatlarının yükselişine de değinen  Jinping "Evler spekülasyon yapmak için değil, yaşamak içindir" ifadesini kullandı.  Xi Jinping ayrıca Çin'i uzay endüstrisi, ulaşım ve siber uzay konusunda inovasyonlar yapan bir ülke haline dönüştüreceği sözünü verdi.  Jinping, bunun dışında daha fazla yabancı şirkete pazar erişimi sağlayacaklarını yabancı şirketlerin finans sisteminde ve kur sisteminde daha fazla rol oynayabileceğini söyledi.

5) Konuşmasının sonunda güzel bir Çin yaratmayı hedeflediklerini  söyleyen Xi Jinping, temiz çevreye sahip olan, yüksek teknoloji şirketleri bulunan ve esnek bir hkümeti bulunan bir ülke kurma sözü verdi.