Yaz saati KKTC’yi ikiye böldü

KKTC hükümeti yaz saati uygulamasında ısrar ediyor. Hükümet bu kararı Türkiye'yle eşgüdüm çerçevesinde savunuyor. Muhalefet partileri Kıbrıs gibi küçük bir memlekette farklı saat dilimlerinin olamayacağını ve Kıbrıs’ın kuzeyinin Avrupa ile aynı saat diliminde olması gerektiğini öne sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde azınlık hükümetinin geçen sene almış olduğu kış saatine geçmeme kararının bu sene de uygulamaya konulması hükümet ile muhalefet ve geniş toplum kesimleri arasında yoğun tartışmalara neden oluyor.

Sağ ve milliyetçi çizgideki Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti azınlık hükümeti yaz saati uygulamasını ‘Türkiye ile eşgüdüm’ ekseninde savunurken muhalefet partileri Kıbrıs gibi küçük bir memlekette farklı saat dilimlerinin olamayacağını ve Kıbrıs’ın kuzeyinin Avrupa ile aynı saat diliminde olması gerektiğini öne sürüyor.

Yaz saati tartışması her geçen gün yeni boyutlar kazanırken KKTC Meclisi’nde de gündem maddesine dönüştü. Konu hakkında konuşan ana muhalefet lideri Tufan Erhürman hükümetten geçen seneki uygulamayı geri çekmesini talep etti.

Meclis’te konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı hükümetin yaz saati uygulamasının yasaya aykırı olduğunu, bakanlar kurulunda karar alarak sürekli yaz saati uygulamasına gidilemeyeceğini ifade etti. Sabahın karanlığında çocukları yollara düşüren, halkın ihtiyaçlarını dikkate almayan hükümetin bu karardan derhal vazgeçmesini isteyen Erhürman, aksi takdirde yine mahkemeye gidileceğini ve bu kararın altında imzası olan tüm bakanların bundan sorumlu olacağını söyledi. Erhürman şöyle konuştu: ‘Bir yıldır ülkemizde gündem olan bu konuda ne olacağı ile ilgili hala karmaşa yaşanıyor. Hükümet sıralarından yetkililerin açıklaması, ‘geçen yıl ne yapıldıysa bu yıl da aynısı yapılacak’ oldu. Bir gazetecinin sorusu üzerine de ‘Eğer Türkiye’de değişirse burada da değişecek’ denildi. Türkiye’de yakın zamanda bu konuda bir mahkeme kararı çıktı ve o karar bile KKTC’de şimdi ne olacak tartışmalarını gündeme getirdi. Sadece bu olgu dahi memleketin idaresinin nasıl bir ciddiyetsizlikle sürdürüldüğünü çok açık biçimde ortaya koydu’.

Ana muhalefet partisinin yaz saati ile ilgili tepkisini diğer muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşları ve sendikalar da paylaşıyor. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları karara tepkilerini geliştirdikleri yeni eylem türleri ile gündeme taşıyor.

HÜKÜMET KARARIN ARKASINDA

Muhalefet tepkilerini cevapsız bırakmayan hükümet kanadıysa kendi kararının arkasında durmaya devam ediyor. Hükümet kanadına göre yaz saati uygulaması zaruriyet nedeniyle gündeme gelmiş durumda.

Konu hakkında konuşan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, adanın kuzeyinde ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin birçoğunun Türkiye ile yapıldığı düşünüldüğünde, bu uygulamanın da Türkiye’ye göre düzenlenmesinin doğal olduğunu ve kararı alırken de bunu göz önünde bulundurduklarını kaydetti.

GÜNEY KESİMİ ŞAŞKIN

Kıbrıs’ın kuzeyindeki saat tartışmasını adanın güney kesimi büyük bir şaşkınlık içerisinde takip ediyor. Birkaç gün sonar kış saatine geçmeyen hazırlanan Rum tarafı Kıbrıs Türk kesiminden saat konusundaki tutumunu gözden geçirmesini etmesini talep ediyor.

Kuzeydeki saat ile ilgili tartışmalar güney medyasında yankı bulurken, Rum kesiminde yayın yapan yayın organları birkaç gün sonra adanın işlek caddelerinde ve semtlerinde farklı saat dilimlerinin devreye gireceğine işaret ediyor.