Sovyetler LGBTİ'leri Alman profesöre sormuş

Ekim Devrimi'yle birlikte Rusya Ceza Kanunu'nda eşcinselleri kısıtlayan bölüm kaldırıldı. Tarihçi Olga Horoşilova, Bolşeviklerin konu hakkında Alman bilim insanı Magnus Hirschfeld'e danıştıklarını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da 1917 yılında Petrograd'daki (bugün St. Petersburg) hükümet binası Kışlık Saray'ın basılmasıyla birlikte Bolşevikler iktidarı sovyet meclislerine taşıdı. Ülkede bu tarihten itibaren özellikle iktisadi alanda köklü değişiklere gidilirken sosyal hukuk alanında da pek çok kısıtlama kaldırıldı. LGBTİ yasasının kaldırılması da bunlardan biri.

Sanat ve kostüm üzerine araştırmalar yapan tarihçi Olga Horoşilova, Bolşeviklerin Ceza Kanunu üzerinde yaptığı değişikliklerde bir isme dikkat çekiyor. BBC Rusça'ya konuşan Horoşilova, Bolşeviklerin konu hakkında Alman bilim insanı Berlin Seksoloji Enstitüsü kurucusu Magnus Hirschfeld'e danıştıklarını söylüyor. Horoşilova, Bolşeviklerin 'Eşcinselliğin bir hastalık olmadığı ve insan cinselliğinin bir ifadesi olduğu' üzerine Avrupa'da çalışmalar yapan Hirschfeld'i Sovyetler'e davet ettiğini söylüyor.

Ekim Devrimi'nde kim, kimdir?Ekim Devrimi'nde kim, kimdir?

'MÜLKİYETİN KALDIRILMASI HOŞ KARŞILANDI'

Horoşilova'nın sözlerine göre Hirschfeld, Ceza Kanunu'nun hazırlandığı sırada Moskova ve Leningrad'da (Petrograd) ders verdi ve LGBTİ'lerin burada kötü muameleye maruz kalmamasından memnun kaldı.

Ekim Devrimi'ni takip eden yıllarda başlayan, kıtlığı beraberinde getiren iç savaşla birlikte LGBTİ'lerin 'gösterişli' bir hayat sürmediğini belirten Horoşilova, Bolşeviklerin mülkiyet alanında yaptığı değişikliklerin LGBTİ'lerce olumlu karşılandığını ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)

Yüz yıllık bir hikâye: Rus Devrimi ve Temmuz KriziYüz yıllık bir hikâye: Rus Devrimi ve Temmuz Krizi