Koalisyon: Bugün Rakka'dan bir konvoy çıkacak

IŞİD'in 2014'ten bu yana Suriye'deki kalesi olan Rakka'da sona geliniyor. IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, son 24 saatte 100 militanın teslim olduğunu, bugün de 'sivillere verilecek zararı azaltmak amacıyla' kentten bir konvoyun çıkacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon, bugün bir konvoyun Rakka'dan çıkarılacağını açıkladı.

Koalisyonun yazılı açıklamasında, "Düzenleme, sivil ölümleri en aza indirgemeyi amaçlıyor ve yabancı IŞİD teröristlerini kapsamadığı belirtiliyor" denildi. Düzenlemenin, Rakka Sivil Konseyi ve yerel aşiret liderlerinin arabuluculuğunda sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Rakka'yı terk eden kişiler Suriye Demokratik Güçleri'nin aramasına tabi tutulacak" denildi.

IŞİD karşıtı koalisyon, söz konusu düzenlemeye yol açan görüşmelere katılmadığını vurgularken, "Bu düzenlemenin, Suriye Demokratik Güçleri ile Koalisyon'un IŞİD'i Rakka'da sivilleri daha az riske atacak şekilde yenilgiye uğratmasının önünü açacağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Koalisyon'un 'IŞİD teröristlerinin adalet önüne çıkarılmadan Rakka'dan kaçmasına izin verecek herhangi bir düzenlemeye onay vermediği' de belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Rakka'da son 24 saatte kritik gelişmeler yaşanıyor. Son bir günde yaklaşık 100 IŞİD militanın teslim olduğu açıklanırken, sabah saatlerinde Rakka'yı terk etmeyi kabul eden IŞİD militanlarını çıkarmak üzere kent merkezine otobüslerin girdiği iddia edilmişti. Yerel aşiret liderlerinin de IŞİD militanlarını kentten çıkmaya ikna etmek için devreye girdiği, militanların yanlarına canlı kalkan olarak sivilleri almak istediği öne sürülmüştü.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin haziran ayında başlayan Rakka operasyonu, IŞİD'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle son haftalarda duraklamıştı. (Dış Haberler)

Rakka'da aşiretler devrede: IŞİD her an çıkarılabilirRakka'da aşiretler devrede: IŞİD her an çıkarılabilir