Bağdat, Erbil'e 6 talep sundu

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, hükümetin 6 maddelik listesini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne iletti. Irak hükümeti, peşmergenin Kerkük'ten çekilmesini, petrol tesisleri ve havaalınının teslim edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile Süleymaniye'de görüştü. Irak hükümeti Kerkük'teki petrol tesisleri ve havaalanının teslim edilmesini de içeren 6 maddelik bir liste sundu ve 48 saat süre verdi. Irak hükümeti, Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in de görevden alınmasını istedi.

Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) arasında Kerkük ile ilgili yaşanan gerginlik devam ederken, Irak ordusu ile milis gücü Haşdi Şabi, Kerkük etrafındaki konuşlanması sürdürüyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Süleymaniye'de IKYB yetkilileri ile bir araya gelerek Başbakan Haydar Abadi ve Haşdi Şabi birliklerinin taleplerini iletti.

Bağdat, 6 şartın yerine getirilmesi için 48 saatlik tanıdı. Irak hükümetinin talepleri şu şekilde:

1) Kerkük Havaalanını, Irak ordusuna teslim edilecek.

2) K1 Keyvan askeri karargahını Irak ordusuna verilecek.

3) Tüm petrol kuyularını, yataklarını ve şirketlerin kontrolü Irak ordusuna geçecek.

4) Kerkük Valisi Necmettin Kerim görevden alınacak.

5) Peşmergeye teslim olan IŞİD militanlarını Irak ordusuna teslim edilecek.

6) Peşmergenin ve IKBY'nin olan Kerkük'ün tüm bölgeleri ile IŞİD'ten geri alınan bölgeler de Irak ordusuna teslim edilecek.

ERŞAT SALİHİ: KERKÜK'Ü PEŞMERGEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Kerkük'e gitti. Türkmen mahallelerini dolaşan Salihi, Kerkük'ün kontrolünü peşmergeye teslim etmeyeceklerini söyledi. Salihi, ITC merkez binasına yapılan toplantıya katılırken, binanın çevresinde Haşdi Şabi Türkmen birlikleri güvenlik önlemi aldı. (DHA)