IŞİD karşıtı koalisyon: Kürdistan'dan çekilmiyoruz

IŞİD karşıtı koalisyon, Kürdistan'daki güçlerini çekmeyi planlamadığını açıkladı. Irak Başbakanı Haydar Abadi, bu yönde bir adım atılacağını savunmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon, bağımsızlık referandumuna tepki olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki güçlerini çekeceği iddiasını yalanladı. Ancak koalisyon, Irak ordusuyla peşmerge arasında şiddet ihtimaline karşı hazırlık yaptığını da belirtti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi salı günü düzenlediği basın toplantısında, Bağdat'ın talep etmesi halinde koalisyon güçlerinin Kürdistan'dan çekileceğini söylemişti. Abadi, "Bize, 'Eğer bil bölgeden çıkmamızı istiyorsanız çekiliriz' dediler" diye konuşmuştu.

Mesud Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Erbil merkezli Rudaw gazetesi ise bu iddiayı koalisyon sözcülüğüne sordu. Koalisyonun medya ofisinden gelen yanıtta, Irak hükümetiyla bu konuda 'görüşme yapılmadığı' belirtildi. Diğer yandan, "Fakat Koaliston sahadaki güçlerin, ihtilaf çıkması halinde zarar görecekleri bir yerde bulunmamalarını garanti altına almak için çalışıyor" denildi.

Açıklamada, "Havice'yi IŞİD kontrolünden kurtarmakta kısa süre önce elde ettiğimiz başarının da gösterdiği gibi, Kürdistan referandumu ortak güçlerle yakın işbirliği ve koordinasyon üzerinde bir etki yaratmadı" ifadeleri de yer aldı. (Dış Haberler)