Hamas Gazze yönetimini devrediyor!

Filistin'de Hamas ile El Fetih 10 yıl sonra uzlaştı. Birlik hükümeti kurulacak; Hamas Gazze'nin kontrolünü 1 Aralık'a kadar bu hükümete devredecek

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin'de 'düşman kardeşler' Hamas ile El Fetih'in 10 yıl sonra vardığı tarihi anlaşmanın ayrıntıları açıklanıyor.

Buna göre, Gazze'nin kontrolü 1 Aralık itibariyle Hamas'dan birlik hükümetine devredilecek.

Anlaşma Mısır'ın arabuluculuğunda sağlanırken, Gazze-Mısır sınırındaki Refah Kapısı'nın kontrolü de birlik hükümetine verilecek.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın bir ay içinde Gazze'yi ziyaret etmesi bekleniyor. Bu, Abbas'ın 10 yıl sonra Gazze'ye ilk ziyareti olacak. Hamas'ın 25 bin silahlı milisinin akıbetinin ne olacağı ise henüz belirsiz.

NE OLMUŞTU?

Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu olan Hamas, Filistin Yönetimi'nin 2006'daki genel seçimlerini kazanmış anca El Fetih bu sonucu kabul etmemişti. El Fetih'in darbe girişiminden sonra Hamas'ın yönetimi Gazze ile sınırlı kalmış, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki El Fetih yönetimi devam etmişti.

Bu süreçte Hamas'ı terör örgütü sayan İsrail Gazze'yi hava, kara ve denizden ablukaya alırken, 2008 yılının sonunda da bölgeye büyük bir saldırı başlatmıştı. Bu süreçte Hamas ile El Fetih'i uzlaşturma girişimleri sonuç vermemişti. (Dış Haberler)