Nobel Barış Ödülü nükleer karşıtlığına

Nobel Barış Ödülü, Nükleer Silahların Yok Edilmesi için Uluslararası Kampanya'ya (ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) verildi. Ödül, İran'la nükleer anlaşmadan çekilme ihtimali konuşulan ABD Başkanı Donald Trump'a mesaj olarak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı.

Ödül bu yıl, Nükleer Silahların Yok Edilmesi için Uluslararası Kampanya'ya (ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) verildi.

Nobel Komitesi'nin Başkanı Berit Reiss-Andersen ödülün, 'nükleer silah kullanımının korkunç insani sonuçlarına dikkat çeken çalışmaları ve bu tür silahların anlaşmalarla yasaklanması konusundaki çığır açıcı çabaları' nedeniyle ICAN'e verildiğini açıkladı.

TRUMP'A MESAJ MI?

2017 Nobel Barış Ödülü'nü alması beklenen kişiler arasında, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini'nin de isimleri geçiyordu. İkilinin, İran'la Batılı ülkeler arasındaki tarihi nükleer anlaşmadan ötürü ödülü alabileceği konuşuluyordu. Ancak ödül Zarif ve Mogherini yerine daha genel bir mesajla, ICAN'e verildi.

Bu durum, İran'la nükleer anlaşmadan çekilme ihtimali konuşulan ve Kuzey Kore'yle nükleer gerilimi tırmandırmasından endişe edilen ABD Başkanı Donald Trump'a mesaj olarak yorumlandı.

Nobel Barış Ödülü'ne Cumhuriyet gazetesinin ve eski yayın yönetmeni Can Dündar'ın da aday gösterildiği iddia edilmişti. (Dış Haberler)