İsveç'te 106 yaşında oturma izni aldı!

İsveç'te mahkeme, göçmen dairesinin 106 yaşındaki Afgan mülteciyi 'sınır dışı' etme kararını bozdu. Mahkeme, "Böylesi olağanüstü koşullarda kadının Afganistan'a gönderilmesi insanlık dışı ve aşağılayıcı bir uygulama olarak kabul edilir" kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'te Göçmen Mahkemesi, Göçmen Dairesinin 106 yaşındaki Afganistanlı Bibikhal Uzbek hakkında verdiği sınır dışı etme kararını oybirliği ile bozdu ve 13 ay oturma izni verilmesini kararlaştırdı.

Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre, Dünyanın en yaşlı sığınmacısı olarak tanınan Uzbek, çocuk ve torunlarıyla birlikte 2015 yılının son aylarında İsveç'e gelerek iltica talebinde bulunmuştu. İsveç Göçmen Dairesi, Uzbek ailesini yaşadığı Kunduz bölgesininin güvenlikli, Bibekhal'in yaşının da iltica talebinin kabul edilmesi için gerekçe sayılamayacağını belirterek sınır dışı edilmesini kararlaştırmıştı. Uzek'in sınır dışı edilmesi hem İsveç hem de diğer ülkelerde tepkiyle karşılanmış ve sığınma talebinin kabul edilmesi için kampanya başlatılmıştı. Konu dünya medyasının gündeminde de yer bulmuştu.

'İNSANLIK DIŞI VE AŞAĞILAYICI'

Mahkeme kararında Uzbek'in sağlık durumunun oldukça kötü olduğuna ve sınır dışı edilmesi durumunda daha da kötüleşeceğine dikkat çekildikten sonra "Böylesi olağanüstü koşullarda kadının Afganistan'a gönderilmesi insanlık dışı ve aşağılayıcı bir uygulama olarak kabul edilir, böylelikle Avrupa Sözleşmesi'nin 3. maddesine aykırıdır" denildi.

Uzbek'e 13 ay ülkede kalma izni vermesi İsveç Hükümeti'nin geçtiğimiz yıl parlamentodan geçirdiği iltica hakkını önemli ölçüde kısıtlayan yeni bir yasanın kabul edilmesinden kaynaklanıyor. Yasa 20 Temmuz 2016 ve 19 Temmuz 2019 tarihleri arasında iltica başvuruları kabul edilenlere ülkede sadece 13 ay kalma hakkı tanıyor. Bu sürenin sonunda ilticacılar, oturma izninin uzatılması için yeniden başvuruda bulunabiliyor. Hakim Hjort, Uzbek'in 13 ay sonra (eğer yaşarsa) yeniden başvuruda bulunabileceğini ve muhtemelen İsveç'de kalma izninin 2 yıl uzatılacağını söyledi. (Kaynak: Evrensel)