Abadi: Kürtlerle silahlı çatışma istemiyoruz

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Fransa'ya resmi bir ziyaret düzenliyor. Abadi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmesinin ardından "Kürtlerle çatışma istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Haydar Abadi, bağımsızlık referandumu sonrasında Kürtlerle silahlı çatışma istemediklerini söyledi. Abadi, "Silahlı bir karşılaşma, çatışma istemiyoruz fakat federal otorite olmalı ve kimse federal otoriteyi ihlal etmemeli" dedi.

Paris'e düzenlediği resmi ziyarette Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısında konuşan Abadi, Kürt yetkililere ve peşmergeye de IŞİD'den geri alınan bölgelerde güvenliği garanti etmek için federal güçlerle işbirliği çağrısı yaptı.

MACRON'DAN ARABULUCULUK ÖNERİSİ

Macron da Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat'a diyalog çağrısında bulundu. Macron, 'Irak'ın toprak bütünlüğünün hayati önem taşıdığını' söyledi.

Macron, taraflar arasında arabuluculuk yapmayı da önerdi.

ENERJİ VE SAVUNMA GÖRÜŞMELERİ

Abadi Paris'te enerji ve savunma alanında faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin CEO'larıyla da biraraya geldi. Irak Başbakanı enerji şirketi Total'in CEO'su Patrick Pouyanné ile Irak'taki petrol ve doğalgaz yatırımlarının genişletilmesini ele aldı. Savunma şirketi Thales Group'un CEO'su Patrice Caine ile görüşmesinde ise Irak ordusuna IŞİD'le savaştan sonra mayın temizleme konusunda yardım imkanları görüşüldü. (Dış Haberler)