ABD: Kürdistan kararımız değişmeyecek

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu hakkında konuştu: Biz istikrarlı, birleşik, demokratik bir Irak istiyoruz ve bu değişmedi. Değişmeyecek de.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta merkezi Bağdat yönetimi ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki bağımsızlık referandumu krizi sürerken, ABD'den bir diyalog çağrısı daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, referandumun ardından herhangi bir taraf üzerinde her türlü şiddete karşı olduklarını vurgulayıp, taraflara ’masaya oturun’ çağrısı yaptı.

'DEĞİŞMEDİ, DEĞİŞMEYECEK'

Günlük basın toplantısında konuşan Nauert, "Biz istikrarlı, birleşik, demokratik bir Irak istiyoruz ve bu değişmedi. Değişmeyecek de. İster kuzey, ister Irak hükümeti, hiçbir tarafa şiddet uygulanmasını istemiyoruz. Iraklıların ve Kürtlerin masaya oturup ülkelerinin geleceği için ne istedikleri konusunda iyi bir tartışma yapması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Nauert böyle bir diyalog için kendilerine henüz arabuluculuk teklifi gelmediğini de açıklayıp, "Eğer isterlerse yardım ederiz" diye konuştu.

'İSTİKRARSIZLIK' VURGUSU

Amerikalı sözcü, Bağdat'ın referandumun hükümsüz sayılması şartını destekleyip desteklemedikleri sorusuna yanıtındaysa, "Bakın biz bu referandumu tanımıyoruz" dedi. Erbil'e istikrarsızlık yaratma ihtimali nedeniyle referandumu düzenlenmeme çağrısı yaptıklarını hatırlatan Nauert, "Sadece manşetlere ve ülke ile bölgenin şu an karşı karşıya bulunduğu tehditlere bakmanız yeterli. İstikrarsızlık yarattığı kesin" ifadelerini kullandı.

Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın "Referandum meşru değil" sonucuna nasıl vardığı ve 'meşruiyetin ölçütlerinin ne olduğu'na dair sorulara da, Irak anayasasına ve IŞİD'le mücadeleye atıfla yanıt verdi. Referandumun Irak anayasasına aykırı olduğunu ve çok sayıda ülkenin aynı çağrıyı yaptığını söyleyen Nauert, dikkatlerin IŞİD'le mücadeleden başka yöne çekildiği yorumunu yaptı.

TALABANİ'NİN CENAZESİNDE NE OLACAK?

Amerikalı sözcü, Irak'ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ölümü sonrası cenazeye gitmek isteyenlerin Bağdat'ın Kürdistan üzerindeki uçuş yasağına takılacağına dair bir soruyla da karşılaştı. Nauert, "Bu iyi bir soru. Daha önceden bu konu hakkında düşünmemiştim" yanıtını vermekle yetindi. (Dış Haberler)