'Rakka operasyonu durdu'

Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka operasyonu durma noktasına gelmiş durumda. IŞİD, bir sonraki stratejik hedef olan Rakka Hastanesi'nde çok sayıda sivili rehin tutarken, bir SDG komutanı "Şu an için ilerleme yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka operasyonu, IŞİD'in elindeki sivil rehineler ve örgütün kurduğu tuzaklar nedeniyle yavaşladı. Reuters'ın sahadan geçtiği habere göre, SDG'nin operasyonu şu an için üç stratejik noktaya odaklanmış durumda: Rakka Hastanesi; hemen arkasında IŞİD'in bir zamanlar muhaliflerinin kafalarını kesip sergilediği büyük bir kavşak ve bir stadyum. Ancak örgütün hastane ve stadyumda çok sayıda sivili canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle operasyon durma noktasına gelmiş durumda.

'ŞU AN İÇİN İLERLEME YOK'

SDG komutanlarından Haval Gabar, "Çok sayıda sivili rehin tutuyorlar. Hastanenin veya stadyumun çevresinde ağır silah ya da hava saldırılarına başvuramıyoruz. Onları ilerledikçe kuşatacağız" dedi.

SDG, IŞİD'in çok sayıda sivili rehin tuttuğu belirtilen Rakka Hastanesi'ne yaklaşık 200 metre kadar yaklaşmış durumda.

"Şu an için ilerleme yok" diyen Gabar, nihai bir taaruz için emir beklediklerini söyledi. Gabar emir gelmesi sonrası hastane, kavşak ve stadyumu 10 günde alacaklarını tahmin ederken, "Yavaşlamanın sebebi sivillerin varlığı" diye konuştu. Komutan Zilzal Tarhams da söz konusu stratejik noktaların bir haftada IŞİD'den alınabileceği öngörüsünde bulundu.

HALILARIN ALTINDA BİLE MAYIN VAR

İki komutan, IŞİD'in SDG'nin ilerlemesini aksatmak için kullandığı taktikleri de anlattı. Buna göre örgüt militanları kentte kazdıkları geniş bir tünel ağını kullanarak SDG'nin ilerlediği noktaların gerisinde saldırılar düzenliyor. SDG, evlere çıkan tünelleri patlayıcılarla tahrip edip kapatmış durumda. IŞİD, kentin bir dizi noktasına tuzaklar da kurmuş. Tarhams, örgütün evlerde halıların altına bile mayın döşediğini, sensörle tek tek arama yaptıklarını anlattı.

SDG komutanları haziran ayında başlayan Rakka operasyonunun yaz sonunda biteceğini öngörüyordu. Gabar da Reuters'a, "Kış başlamadan bitirmek istiyoruz. Kötü hava ilerlemeyi zorlaştırıyor. Sonrasında bütün patlayıcıları tamamen temizlemek aylar sürecek. Bu, daha da büyük bir iş" dedi. (Dış haberler)