PYD: Şam'ın değişimi olumlu

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in "Özerliği konuşmak için Kürtlerle masaya otururuz" açıklamasına Rojava'dan yanıt var. Suriyeli Kürt liderler, bu sözleri 'olumlu' olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu, Suriye'deki Kürtlerin geleceği konusunda da yeni bir hareketlilik yarattı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in "Özerliği konuşmak için Kürtlerle masaya otururuz" açıklamasına Rojava'dan yanıt geldi. Suriyeli Kürt liderler, Muallim'in sözlerini 'olumlu' olarak değerlendirdi.

'REFERANDUMUN ETKİLERİ OLUMLU'

Rojava'daki Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, Muallim'in sözlerini IKBY referandumu bağlamında yorumladı. Ahmed, "Eğer Suriye yönetimi bu tür açıklamalara devam ederse, [referandumun] etkileri olumlu olacaktır" dedi.

'ŞAM HENÜZ CİDDİ DEĞİL'

İlham Ahmed (Fotoğraf: Reuters)

Reuters'a konuşan Ahmed, kendilerine özerklik tanınması konusunda Şam yönetimiyle bugüne dek Rusya'nın arabuluculuğunda iki görüşme yaptıklarını ancak sonuç alınmadığını da açıkladı. Ahmed, "Görüşmeye hazır olduğumuz konusunda her zaman mesaj gönderdik. Ruslara, rejimi müzakereye onların ikna etmesi gerektiğini söyledik" dedi. Suriyeli Kürt lider, Şam'ın Suriye'de gelecekte federal bir sistem kurulması ve otonom bölgeler oluşturulmasına ilişkin müzakereler konusunda, iki görüşmede de 'ciddi görünmediğini' söyledi. Ahmed, "Otonomi ayrılmak demek değildir" vurgusu yaptı.

'SURİYE VE IRAK AYNI DEĞİL'

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf ise Irak'taki referandumun, Şam'ın daha uzlaşmacı bir ton benimsemesine yol açmış olabileceğini söyledi. "Bu olumlu bir adım" diyen Yusuf, "Suriye hükümetini müzakere etmeye itmekte ana rolü oynayan şey ise bizim son altı yıldaki mücadelemiz, askeri ve siyasi zaferlerimiz" ifadelerini kullandı.

Yusuf, Iraklı Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını desteklediklerini ancak benzer bir oylama düzenlemeyi amaçlamadıklarını söyledi. Yusuf, "Suriye ve Irak'taki gerçeklik aynı değil" dese de, Fakat Kürt halkı dışlanır, siyasi ve kültürel haklarından mahrum bırakılırsa, bu durum tabii ki zaman içinde ayrılmaya yol açar" yorumunu yaptı.

'TÜRKİYE SINIRI KAPATIRSA BARZANİ BİZE YÖNELİR'

Söyleşide, Türkiye'nin referanduma tepki olarak IKBY sınırını kapatma ihtimali de ele alındı. İlham Ahmed böyle bir durumda, bugüne dek Suriye'deki Kürt oluşumuna mesafeli duran Mesud Barzani yönetiminin kendileriyle ilişkilerini düzeltmek zorunda kalacağı yorumunu yaptı. Ahmed, "Eğer yolları kapatırlarsa, IKBY yeni bir rota açmak, ilişkileri düzeltmek ve belki kuzey Suriye ile ticaret yapmak zorunda kalacak. Bu tabii ki iyi olur" dedi.

Suriye: Kürtlerle masaya oturabilirizSuriye: Kürtlerle masaya oturabiliriz

MUALLİM NE DEMİŞTİ?

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, IKBY referandumundan sonra Russia Today ile söyleşisinde, Kürt vatandaşlarıyla özerkliği konuşabileceklerini söylemişti. Muallim, "Suriyeli Kürtler Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sınırları dahilinde bir tür öz yönetim istiyor ve bu mesele müzakere edilebilir, tartışılabilir. Ve IŞİD'i ortadan kaldırdıktan sonra onlarla masaya oturup geleceğin nasıl şekilleneceği üzerinde anlaşabiliriz" demişti. (Dış Haberler)