NYT: Düşüncesiz, tehlikeli ve çok anlaşılır bir referandum!

New York Times gazetesi, başyazılarından birini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna ayırdı. Gazete, şiddetten kaçınılması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, başyazılarından birini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna ayırdı. 'Kürdistan'ın tehlikeli bağımsızlık oylaması' başlıklı makalede, referandum için "Düşüncesizce, tehlikeli ve çok anlaşılırdı" denildi. Gazete, şiddetten kaçınılması ve diyalog çağrısı yaptı. Başyazının tam metni şöyle:

"Iraklı Kürtlerin pazartesi günü düzenlediği referandum düşüncesizce, tehlikeli ve çok anlaşılırdı.

Düşüncesizceydi çünkü sadece Irak'ta değil, aynı zamanda İran, Türkiye ve Suriye'deki Kürtler arasında da muhtemelen hayata geçirilemeyecek büyük umutlar yarattı.

Tehlikeliydi çünkü bu arzu, dünyanın en az istikrarlı bölgelerinden birinde bir dizi alarmı tetikliyor.

Ve anlaşılırdı çünkü çok az halk bu kadar uzun zamandır, böylesine büyük bir bedelle ve bu kadar az başarıyla bağımsızlık hayali kurmuştur.

SEMPATİ DUYMAMAK ZOR

Sonuçların gelmeye başlamasından önce bile, Kürtlerin ayrı bir devlet için ezici çoğunlukla oy vereceğine dair pek az şüphe vardı. Özellikle de Iraklı Kürtlerin Saddam Hüseyin döneminde gaddarca bastırıldığı düşünüldüğünde, bu arzuya sempati duymamak zor. 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana, beş milyon Iraklı Kürt, zengin petrol ve doğalgaz yataklarının göreceli olarak barışçıl bir varoluşu desteklediği yarı otonom Kürdistan bölgesini yarattı. Kürt askeri güçleri, yani peşmerge, IŞİD'le savaşta önemli rol oynadı.

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani oylamanın hemen ve tek taraflı bir bağımsızlık ilanına yol açmayacağını, bunun yerine Bağdat'la müzakerelerin, komşular ve diğer ülkelerle istişarenin başlatılacağını söyledi.

TÜRKİYE, İRAN VE SURİYE KORKUYOR

Bununla birlikte Irak, İran, Suriye, Türkiye, Suudi Arabistan, Arap Birliği ve ABD, yanı sıra BM ve AB'nin tümü, oylamayı engellemeye çalıştı. Irak'ın zengin petrol yataklarını kaybetmeye niyeti yok. Beyaz Saray referandumu 'provokatif ve istikrarsızlaştırıcı' ilan etti ve ABD Savunma Bakanı James Mattis, referandumun dikkatleri IŞİD'le mücadeleden başka yöne çekeceğini söylemek için geçen ay Kürdistan'a gitti. Türkiye, İran ve Suriye de kendi huzursuz Kürt azınlıklarının ayrılıkçı taleplere katılmasından korkuyor. Sadece, Kürtlerle tarihsel olarak yakın ilişkileri bulunan ve İran'a karşı bir müttefik bulmayı uman İsrail bir Kürt devletine destek beyan etti.

TUTKU DİPLOMASİYE KANALİZE EDİLMELİ

Her ne olursa olsun, oylama yapıldı. Şimdi, inkâr edilemeyecek türden yeni ve hassas bir gerçeklik var. Bütün taraflar - Kürtler, komşuları, Washington ve ilgili diğerleri - şiddete yol açabilecek eylemlerden kaçınmalı. Sonrasında da, alevlenen tutkuları diplomatik manevralar için geriye kalan alana kanalize etmek için acil çaba sarf edilmeli. Askerleri uzun zamandır Iraklı Kürtleri koruyan ve peşmergeyle birlikte savaşan ABD, bu arayışın başını çekmeli." (Dış Haberler)

BAŞYAZININ TAM METNİ