Abadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi

Irak parlamentosu, Başbakan Haydar Abadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi... Abadi, Erbil'le diyalog için bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi koşulunu da öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunun ardından Irak'ta gerilim tırmanıyor. Merkezi parlamento, Başbakan Haydar Abadi'ye petrol zengini Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi. Milletvekilleri, bu yolla Kerkük'ün peşmergeden geri alınmasını ve petrol sahalarının yeniden Bağdat'ın kontrolüne geçmesinin sağlanmasını istedi.

Oylanan kararda, "Hükümet Kerkük'ün petrol sahalarını yeniden Petrol Bakanlığı'nın kontrolüne almalı" denildi. Kararda, Abadi'en güvenlik güçlerine 'Kerkük dahil tartışmalı bölgelere konuşlanma emri vermesi' istendi.

Rudaw sitesinin haberine göre, Irak meclisinin Kerkük'e asker yollanmasını da içeren kararı 12 maddeden oluşuyor. Karar özetle şunları içeriyor:

  • Oturuma katılan vekiller hükümete, IKBY Başkanı Mesud Barzani dahil, referandumu düzenleyen yetkililer hakkında dava açılması çağrısı yaptı.
  • Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde diplomatik temsilcilikleri bulunan ülkelerden bu misyonlarını kapatmaları istendi.
  • Kürdistan'ın uluslararası sınırlarının kapatılması çağrısı yapıldı.
  • Kürdistan'ın komşularından bölgeye ihracatı durdurmaları istendi.
  • Kerkük dahil, 2014 teki IŞİD saldırılarından önce Irak'ın kontrolünde olan bölgelerin geri alınması.
  • Kararda, kendisi de bir Kürt olan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a birleştirici bir rol oynama çağrısı da yer aldı.

Çok kimlikli bir nüfusa sahip olan Kerkük, Irak ordusunun 2014'te IŞİD karşısında kaçması sonrasında peşmerge kontrolüne geçmişti. Peşmergenin petrol sahalarını kontrol etmesi, IŞİD'in burayı ele geçirmesini engellemişti. Ancak statüsü Bağdat ile Erbil arasında tartışmalı olan Kerkük'te bağımsızlık referandumu için sandık kurulması Bağdat'ın tepkisini çekmişti.

Irak anayasasının 140'ıncı maddesine göre, Kerkük ve diğer tartışmalı maddelerde 2007 yılı bitmeden referandum düzenlenmesi bekleniyordu. Kürt yönetimi, Bağdat'ı kenti kaybetmemek için bu referandumu ertelemekle suçluyor.

ABADİ: REFERANDUM İPTAL EDİLMEZSE MASAYA OTURMAYIZ

Öte yandan, referandum hakkında düzenlenen meclis oturumunda konuşan Abadi de, Erbil'e bağımsızlık referandumunun sonuçlarını iptal etme çağrısı yaptı. Abadi, "Referandum sonuçları üzerine bir diyalog kurmayacağız. Eğer görüşme başlatmak istiyorlarsa, referandumu ve sonuçlarını iptal etmeleri gerekiyor" dedi. Irak Başbakanı, “Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin” diye konuştu.

'KERKÜK'TEN ÇEKİLİN'

Abadi konuşmasında, statüsünün tartışmalı olmasına rağmen referandum sandığı kurulan Kerkük'ten de 'çekilme' talep etti. Irak Başbakanı, Kürdistan Yönetimi'ne bağlı peşmerge güçlerinin 'tartışmalı bölgelerden çekilmesini' istedi.

ÖZEL MECLİS OTURUMU

Rudaw'ın haberine göre Irak meclisi, Abadi'nin yanı sıra savunma, içişleri ve petrol bakanları ile Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı ve Genelkurmay Başkanı’nın katılımıyla referandum konusunu görüşmek üzere bir oturum düzenliyor. Kürt partileri boykot kararı alırken, oturuma sadece 184 vekil katılıyor. (Dış Haberler)