ABD'den Erdoğan'ın yaptırım açıklamasına 'yorum yok'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yönelik, "TIR'lar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek bulamayacaklar" sözleri için, "Onun söyledikleri hakkında yorum yapmayacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistanı'nda yapılan bağımsızlık referandumu dünya siyasetinde gündem oluşturmayı sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, gazetecilerin, IKBY'ye, Türkiye, İran ve Irak tarafından 'saldırı tehditleri' olduğunu söyleyerek, "Bu konudaki görüşünüz nedir" sorusu üzerine, "Irak halkı için güvenlik istiyoruz. Her kimden gelirse gelsin kesinlikle şiddete karşı duruyoruz. Şiddete her zaman karşı çıkarız. Bu referandumla ilgili çok büyük endişelerimiz var. Referandumun Irak anayasasında ya da yasalarda bir dayanağı yok. Tek yanlı alınmış bir karar. Biz IŞİD üzerine odaklanmak istiyoruz, hepsi bu" karşılığını verdi.

Nauert, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen "Siz yapıcı diyalog görmek istediğinizi söylüyorsunuz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY sınırını kapatmak ve petrol ihracatını durdurmaktan söz ediyor. Muslukları kapattığımızda, gelirleri kaybolacak yiyecek bulamayacaklar diyor; sizce bu yapıcı diyalog mu?" sorusu üzerine ise "Bu kesinlikle Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir tehdit gibi görünüyor. Ama onun söyledikleri hakkında yorum yapmayacağım" dedi.

Nauert, "Irak Hükümeti'nin IKBY'ye hava sahasını kapatmaları için ültimatom vermesi" ile ilgili bir soruya da, "O haberleri gördük, bunun farkındayım. Biz her iki tarafı da yapıcı bir tavırla yaklaşıma çağırıyoruz. Sorunları görüşerek diyalogla çözmeleri, yapıcı olmaları çağrımızı sürdürüyoruz" karşılığını verdi.

'ERBİL'LE DE BAĞDAT'LA DA İLİŞKİLERİMİZ SÜRECEK'

ABD'nin Erbil ve Bağdat yönetimiyle yakın ilişkilerini sürdüreceğini belirten sözcü, "ABD'nin ve koalisyonun bu konudaki kaygıları, referandumun zamanlaması ve Irak'ın bütünlüğüne yönelikti" ifadesini kullandı.

Nauert, ABD'nin Bağdat'tan yana taraf tutmadığını, birleşik ve demokratik bir Irak görmek istediğini de ifade etti.

(REUTERS)