Mesud Barzani'den zafer konuşması: Saygı duyun

Zafer ilan eden IKBY Başkanı Mesud Barzani, dünya ülkelerini referanduma saygı duymaya çağırdı. Barzani, "Önümüzde bazı zorluklar var ama geleceğin aydınlık olduğundan eminim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun ardından ilk kez açıklama yaptı. Barzani, dünyayı "bağımsızlık referandumunda oy veren milyonlarca kişinin iradesine saygı gösterme"ye çağırdı.

Reuters'ın haberine göre, canlı yayında halka seslenen Barzani, bağımsızlık referandumunda zafer ilan etti. Barzani, "Eskilerinden farklı, yeni bir sürece girdik. Önümüzde bazı zorluklar var ama geleceğin aydınlık olduğundan eminim" diye konuştu.

'BU KARARA SİZ ZORLADINIZ'

Barzani, Bağdat yönetimine "Öfkelenmenize veya tehdit savurmanıza gerek yok. Bizi bu karara siz zorladınız" diye seslenirken "tehdit ve yaptırımlar yerine ciddi diyalog" çağrısı yaptı. Barzani, "Komşular için IKBY'nin kuruluşundan bu yana olduğu gibi barış kaynağı olacağız" dedi.

Irak Başbakanı Abadi: Havalimanlarını üç gün içinde teslim edinIrak Başbakanı Abadi: Havalimanlarını üç gün içinde teslim edin

'BAŞARISIZ BİR DENEYİMİ SÜRDÜRMENİN ANLAMI YOK'

Sputnik'in haberine göreyse, referandumun uluslararası yasalara aykırı olmadığını belirten Barzani, "Anayasa ihlal edildiğinden dolayı, kendi kaderimizi tayin etme hakkına sahibiz. Kimse bize sitemde bulunmasın" ifadelerini kullandı.

"Başarısız bir deneyimi sürdürmenin anlamı yok" diyen Barzani, "Hükümetler arası siyasi ihtilaflar, halk arasında gerginliğe yol açmamalı. Komşu ülkelerden talebim, çözüm için yardımcı olmalarıdır. Kürdistan halkına, verdiği kurbanlara karşı cezalandırılma tehdidiyle yanıt verilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Kürtlere yönelik kimyasal saldırılarda Türkiye ve İran'ın yardım ettiğini söyleyen Barzani, "İran ve Türkiye’nin kimyasal saldırı ve büyük göç zamanında sergilediği tutumu takdirle karşılıyoruz. Son 25 yıldır kimseye tehdit olmadığımızı kanıtladık, herkesle barış seçeneğini seçtik" dedi.

'ANLAŞMAZLIKLARI BİR TARAFA BIRAKARAK BİRLİK OLMALIYIZ'

Kürtlerin anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak birlik olması gerektiğini savunan Mesud Barzani, şunları söyledi:

"Kürdistan halkı olarak, bugün her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Bütün ihtilafları bir tarafa bırakarak, birlik olmalıyız. Siyasi parti kılıfından çıkıp, vatan çatısı altına girmeliyiz. Ey Kürdistan halkı, bir kusur olduysa bundan dolayı özür diliyorum."