İspanya'dan Katalonya savunması

İspanya devleti Ankara'ya Katalonya referandumu hakkında bilgi notu gönderdi. İspanya "referandum" yasal değil diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin İletişim Sekreterliği Katalonya Bağımsızlık Süreci Hakkında Yanlış Bilgiler Türkçe bir notu hazırladı.

Bilgi notunda Katalonya'nın "ayrılma hakkı bulunduğu", "1 Ekim referandumunun yasal olduğu" ve "oy kullanmanın hak olduğu" yönündeki açıklamalarını 'yanlış' olduğu savunuluyor.

İspanya hükümeti referandumun yasal olmadığını savunuyor. Merkezi devlet referandum kararlarının "özel önem" arz eden durumlar için referandum yapma yetkisinin İspanyol meclisi ve hükümetinde olduğunu söylüyor.

KATALANLARIN REFERANDUM DÜZENLEME HAKKI YOK

Katalonya hükümeti vekillerine düzenlenen operasyonların amacının meşru hükümeti askıya almak olduğunu savunurken merkezi hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin Katalanlara referandum düzenleme hakkına sahip olmadıkları bilgisini verdiklerini, özerk hükümetin yetkilerinin askıya alınmadığını ifade ediyor. İspanya Büyükelçiliği aynı zamanda Katalonya bağımsızlığını kazanırsa üçüncü bir ülkeye dönüşeceğini, bu yüzden AB üyesi olamayacaklarını, AB yetkililerinin de bunu dile getirdiğini vurguluyor. Katalunya hükümeti aynı zamanda "oy kullanmak bir haktır" sloganıyla referandumu savunuyor. İspanya ise referandumun aynı zamanda 'kötü diktatörlükler için de bir araç' olduğunu savunarak Kırım örneğini veriyor ve ayrılma referandumlarının Avrupa standartlarına göre 'demokratik olmadığını' ileri sürüyor.  (Dış Haberler)