Seçimlerin galibi Merkel, AfD Meclis'e girdi

Almanya bugün Federal Meclis seçimleri için sandık başına gitti. Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 32 oyla önde. Sosyal demokratlar ikinci, aşırı sağ parti AfD ise üçüncü sırada. Sosyal demokratlar koalisyon ortaklığına devam etmeyeceklerini açıklarken Yeşiller koalisyona kapıyı aralık bıraktı. Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz, sonuçları Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün" diye yorumladı. Merkel ise zafer konuşmasında “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da yaklaşık 60 milyon seçmen bugün Federal Parlamento'nun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.  Seçimin galibi Angela Merkel.

DW Türkçe'de yer alan habere göre geçici resmi sonuçlar şöyle:

-Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) oy oranı yüzde 33,1. Bu oran partinin 1949 sonrası elde ettiği ikinci kötü sonuç.

-Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı yüzde 20,4 oldu, parti tarihinin en kötü sonucunu aldı.

-Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 13,2 oy oranı alarak Federal Meclis’e girmeyi başardı; AfD Federal Meclis’teki en büyük üçüncü parti oldu.

-Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,4 oy oranına ulaşarak Federal Meclis’te yeniden temsil edilmeye hak kazandı.

-Yeşiller’in oy oranı yüzde 9,3; Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 8,9 oldu.

HÜR DEMOKRATLAR YENİDEN MECLİS'TE

Bu sonuçlara göre Birlik partileri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ikinci en kötü sonucunu elde etti. Bu, koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar için de Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonraki en kötü sonuç anlamına geliyor. Son seçimlerde meclis dışı kalan Hür Demokratlar bu kez yüzde 5'lik barajı aşarak yeniden meclisteki yerine alacak.

SOSYAL DEMOKRATLAR KOALİSYON YAPMAYACAK

Ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig, koalisyon yapmayacaklarını açıkladı. Muhalefe sıralarına geri döneceklerini söyleyen Schwesig, büyük koalisyona devam etmeyeceklerini belirterek “Bu SPD için çok kötü bir sonuç, ağır bir yenilgi” diye konuştu.

Almanya'da AfD protestolarıAlmanya'da AfD protestoları

Sandık çıkış anketlerinden sonra sayılan oylara göre elde edilen geçici resmi sonuçlar da açıklandı. Geçici resmi sonuçlara göre yüzde 8 civarında oy kaybına uğrayan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) yüzde 32,7. Sosyal Demokrat Parti yüzde 20,2 oy aldı. SPD'nin oy kaybı ise bir önceki seçimlere göre yüzde 5 civarında. Sol Parti yüzde 8,9, Yeşiller yüzde 9,4, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10,5 oy aldı. Federal Meclis’e üçüncü güç olarak girmesi beklenen AfD’nin oy oranı da elde edilen geçici sonuçlara göre yüzde 13,4.

SOL PARTİ SONUÇTAN MEMNUN

Sol Parti’nin liste başı adayı Sahra Wagenknecht, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada büyük koalisyonun en büyük suçunun sağ popülist AfD’nin seçim başarısı olduğunu söyledi. Sol Parti’nin aldığı oy oranından memnun olduğunu belirten Wagenknecht, “Parti tarihimizin en iyi ikinci sonucunu elde ettik“ şeklinde konuştu.

SCHULZ: AĞIR VE ACI BİR GÜN

Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Taraftarlarına desteği için teşekkür eden Schulz, “Alman sosyal demokrasi tarihi açısından ağır ve acı bir gün olduğunu” söyledi.

MERKEL: BİZ EN BÜYÜK GÜCÜZ

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel partisinin seçimden zaferle çıktığının kesinleşmesinin ardından seçmenlere seslendi. Partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi.

Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

FDP: YENİ BAŞLANGIÇLAR MÜMKÜN

Hür Demokrat Parti’nin (FDP) liste başı adayı Christian Lindner, partisinin yüzde 10,5 oranında oy alarak Federal Meclis’e girmesinin kesinleşmesinin ardından açıklama yaptı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Lindner, "Artık Federal Meclis’te bir özgürlük grubu olacak. İnsanlar geri dönmemize imkân sağladı“ dedi.

YEŞİLLER KOALİSYONA KAPIYI AÇIK BIRAKTI

Lindner, başarısızlığın arından yeni başlangıçların mümkün olduğunu belirtti. Yeşiller partisi, olası bir koalisyon ortaklığına açık kapı bıraktı. Partinin liste başı adayı Katrin Göring-Eckardt, ancak hükümet ortağı olurlarsa “kolay bir ortak olmayacaklarını ve zorlu bir pazarlık süreci yaşanacağını“ söyledi.

Yeşiller lideri, sağ popülist AfD ile bir ortaklığa kesinlikle yanaşmayacağını da açıkladı. Yeşiller’in diğer liste başı adayı Cem Özdemir de “Biz bu ülkeyi değiştirmek istiyoruz“ diyerek koalisyon ortağı olabileceklerine işaret etti.

MERKEL, KOHL VE ADENAUER'İN REKORUNU KIRDI

Sosyal demokratlar yüzde 20'lik oyla 2: Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük oyu aldı.

AfD yüzde 13,5 oy alarak Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Federal Parlamento'ya giren ilk aşırı sağ parti oldu.

Merkel, Almanya'yı birleştiren Helmut Kohl ile 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 'ülkenin yeniden doğuşunu sağlayan lider' olarak adlandırılan Konrad Adenauer'den sonra dördüncü defa başbakan seçilen ilk siyasetçi.