SDG Deyrül Zor'da sivil konsey ilan etti

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD kuşatmasının ilk olarak Suriye ordusu tarafından kırıldığı Deyrül Zor'un özgürleştirilmesi sonrası için sivil bir konsey kurdu. Kararın, kentin batısından ilerleyen Suriye ordusunun ve Rusya'nın tepkisini çekmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ülkenin doğusunda, IŞİD kuşatmasını Suriye ordusu ile Rusya'nın kırdığı Deyrül Zor'u 'yönetmek' için sivil bir konsey kurdu.

Suriye ordusu, Rusya'nın hava desteğiyle ilerleyerek Irak sınırındaki Deyrül Zor'da üç yıldır devam eden IŞİD kuşatmasını önceki hafta batıdan kırmıştı. Ancak ilerleyen günlerde, SDG de Rakka'dan bölgeye birlik kaydırarak Deyrül Zor'un doğusunda ilerleme kaydetmişti.

Bu durum Rusya ile ABD arasında gerilim yaratırken, SDG'den şimdi de 'sivil konsey' açıklaması geldi. Konsey'e yerel aşiretlerden 100 kişinin atandığı ve bu yapının IŞİD'den temizlenmesi sonrası geçiş sürecinde Deyrül Zor'u yöneteceği belirtildi.

Açıklamada, önceliğin bölgede IŞİD kuşatması nedeniyle evinden olan onbinlerce kişinin eve dönüşü olduğu belirtildi; ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona da bu alanda yardım çağrısı yapıldı.

Deyrül Zor'da SDG Conoco'yu IŞİD'den aldıDeyrül Zor'da SDG Conoco'yu IŞİD'den aldı

SDG dün bir ilke imza atarak, bölgedeki Concono doğalgaz sahasını da ele geçirmişti. Ağırlığını YPG'nin oluşturduğu SDG'nin Deyrül Zor'da sivil bir konsey kurması, Suriyeli Kürtlerin egemenlik alanını fiilen genişletmeleri anlamına geliyor. (Dış Haberler)