Kerkük'te IŞİD anlaşması

Erbil ile Bağdat, bağımsızlık referandumu nedeniyle yaşanan siyasi gerilime rağmen askeri işbirliğine devam ediyor. Taraflar, Havice'deki IŞİD operasyonu için uzlaştı. Anlaşma karşılıklı destek öngörüyor; peşmerge de kontrol ettiği yerlerden çekilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erbil ile Bağdat yönetimleri, 'bağımsız Kürdistan' referandumu nedeniyle karşı karşıya geldikleri bir dönemde IŞİD konusunda yeni bir anlaşmaya imza attı. Peşmerge ile Irak ordusu, Kerkük’ün IŞİD'in elinde olan Havice ilçesinin temizlenmesi için yürütülen operasyonla ilgili beş madde üzerinde anlaştı.

Rudaw'ın aktardığına göre anlaşma, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun temsilcisinin de katıldığı toplantıda imzalandı. Anlaşma, yarın düzenlenecek referandumdan sonra siyasi gerilimin iyice tırmanmasının beklenmesine rağmen askeri işbirliği ve karşılıklı destek öngörüyor.

PEŞMERGE ÇEKİLMEYECEK

Anlaşma maddeleri şöyle:

  • Peşmerge, Kerkük’ün gündeyinde Irak ordusunun geçişine izin verecek;
  • Peşmerge, Havice'den göç edenlerin geçişine izin verecek;
  • Irak ordusunun ihtiyaç duyması halinde peşmerge lojistik destek verecek;
  • Peşmergenin ağır silah ve destek gücü, topçu ateşiyle destek verecek;
  • Peşmerge, kontrolünde bulunan yerlerden çekilmeyecek.

NE OLMUŞTU?

Kerkük’ün 55 kilometre güneyinde bulunan Havice ilçesi 2014 yılından bu yana IŞİD’in kontrolünde. Irak ordusu  21 Eylül’de Havice operasyonunun başladığını duyurmuştu. Operasyonun ilk aşamasına peşmergenin katılmaması dikkat çekmişti. (Dış Haberler)

Irak'ta peşmergesiz IŞİD operasyonu!Irak'ta peşmergesiz IŞİD operasyonu!