'Bağımsız Kürdistan'a karşı mutabakat

Türkiye, Irak ve İran New York'ta üçlü 'Kürdistan referandumu zirvesi' düzenledi. Üç ülkenin dışişleri bakanlarının ortak bildirisinde, 'referanduma yönelik karşı-önlemleri eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata varıldığı' duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu, ABD'nin New York kentinde BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılan görüşmelerin de öncelikli gündem maddesi. Türkiye, Irak ve İran'ın dışişleri bakanları, New York'ta yaptıkları üçlü toplantının ardından bağımsızlık referandumuna karşı ortak bir bildiri yayınladı.

'KARŞI ÖNLEMLER İÇİN MUTABAKAT'

Bildiride IKBY'ye referandumdan vazgeçme çağrısını yinelenirken, üç ülkenin 'referanduma yönelik karşı-önlemleri eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata vardığı' duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ortak bildirisinde şu ifadeler kullanıldı:

"(Üç bakan) 25 Eylül 2017'de KBY tarafından yapılması planlanan ve Irak'ın DEAŞ karşısında güçlükle elde edilmiş kazanımları büyük risk altına atan referandumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler; KBY'de planlanan referandumun anayasaya aykırı olduğu ve bölgede yeni çatışmalara yol açma riski taşıdığı yönünde endişelerini ifade etmişler, referanduma karşı kesin muhalefetlerini kayda geçirmişlerdir. (Üç bakan) KBY liderliğine referandumu düzenlemekten kaçınması çağrısında bulunmaya karar vermişler, referandumun Kürtler ve KBY için faydalı olmayacağını vurgulamışlardır.

Bu bağlamda üç bakan, karşı-önlemleri eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata varmışlar, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için tek yolun Irak anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğunu kabul etmiş, bu tırmanışı önlemek için Türkiye ve İran'ın desteğinin önemini vurgulamış, KBY'yi referandumdan vazgeçmeye ikna etmek için uluslararası çabalara duyulan ihtiyacı belirtiş ve uluslararası topluluğa konu üzerideki çabalarını sürdürme çağrısını yinelemişlerdir." (Kaynak: Sputnik)