Katalan bakanlıklara referandum baskını: Bakan yardımcısına gözaltı

Katalan özerk bölgesinde, yerel hükümete bağlı pek çok kuruma jandarma operasyon düzenledi. Bağımsızlık referandumuna karşı yapılan aramalarda Ekonomi Bakanı Yardımcısı gözaltına alınmasını protesto gösterileri başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da jandarma (Guardia Civil) Katalan bakanlıklara sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Katalan hükümetine bağlı çok sayıda kamu binasına yapılan operasyonlarda Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras'ın yardımcılarından Josep Maria Jove de gözaltında alındı.

İspanya'nın Katalan özerk bölgesinde 1 Ekim'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu Madrid yönetimi ve Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesinden sonra jandarma, Katalan yönetimine ait pek çok kamu binasına operasyon düzenledi. Katalan gazetesi La Vanguardia'nın haberine göre, Ekonomi, Sosyal İşler ve Dış İşleri Bakanlıklarının yanı sıra hükümete bağlı Genel Telekomünikasyon Merkezi, Katalan Finans Enstitüsü gibi binalarda da arama yapılmakta. Çeşitli bakanlık kamu binalarında görevli toplam 12 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

BAĞIMSIZLIKÇI PARTİ BİNASINA BASKIN

Öte yandan öğlen saatlerinde Katalan hükümeti koalisyonunda yer almayan sosyalist bağımsızlıkçı Halk Adaylığı Birliği'nin (CUP) Barcelona'daki merkez binasına polis ekiplerinin girdiği duyuruldu. CUP, resmi Twitter hesabı üzerinden "Dikkat, ulusal polis ekipleri merkez binamızın etrafını çevirmiş durumda, militanlarıysa içeride" ifadelerini kullanarak açıklama yaptı.

Diğer bağımsızlıkçı Katalan partilerine göre daha solda yer alan CUP, daha önce parlamentoda İspanya Kralı Felipe'nin fotoğrafını yırtma gibi eylemlerinden dolayı İspanyol sağından tepki çekmişti.

BAKANLIK ÖNÜNDE PROTESTOLAR

Operasyonların büyük bir çoğunluğu Katalan hükümetindeki koalisyon ortağı Katalan Cumhuriyetçi Sol partisinden bakanların görevli olduğu makamlara yapılması dikkat çekti. Jandarmaların bakanlıklara girmesinden yaklaşık bir saat sonra bina önlerinde operasyonları protesto etmek için toplanmalar gerçekleşmekte. CUP, Twitter hesabından Ekonomi Bakanlığı önünde toplanma çağrısını 'seferber olalım' ifadeleriyle yaptı.

BELEDİYE BAŞKANLARINA SORUŞTURMA

Bugün yapılan operasyonlar Madrid yönetiminin Katalan referandumun yapılmaması için attığı ilk adım değil. Geçtiğimiz hafta içinde referandumun yapılması için hükümetle çalışacaklarını söyleyen 712 belediye başkanına soruşturma açılmıştı. Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza'nın talimatıyla başlatılan soruşturmada belediye başkanları dün ifade vermeye gitmişti. Kimi belediye başkanları suçlamaları yanıtsız bırakırken CUP'dan yaklaşık 30 belediye başkanı savcılık binalarına gitmeyi reddetti. Jandarma, daha önce de Katalan referandumunu konu olan pek çok afişe de el koymuştu. (DIŞ HABERLER)