Yüksekdağ ve Demirtaş, Saharov Ödülü'ne aday gösterildi

Avrupa Parlamentosu'nda sosyalist GUE/NGL grubu, HDP Eş Genelbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne aday gösterdi. Grubun açıklamasında, ödül'ün HDP'li eş başkanlara verilmesinin AB'nin tutumunu göstereceği yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu tarafından verilen Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) tarafından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ aday gösterildi.

'DİRENİŞ SEMBOLÜ'

Almanya'dan Sol Parti, İngiltere'den Shinn Féin ve Yunanistan'dan SYRIZA gibi sosyalist partilerin içinde bulunduğu GUE/NGL, her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak bilinen 10 Aralık civarında açıklanan Saharov Ödülü'ne tutuklu HDP eş başkanlarını aday gösterdi. GUE/NGL'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, "Grubumuz aday olarak, Türkiye'de demokratik haklara saldırılara karşı direniş sembolü olan bu ikiliyi seçmiştir. Grubumuz bu adaylıkla Türkiye'de insan hakları ve demokrasi savunucularına gibi, zulme uğrayan, hapse atılan, keyfi olarak görevlerinden uzak bırakılan tüm temsilcilere tam desteğini göstermektedir" ifadeleri yer aldı.

DAHA ÖNCE ZANA'YA VERİLDİ

Grubun açıklamasında Saharov Ödülü'nün Demirtaş ve Yüksekdağ'a verilmesi durumunda 'Avrupa Birliği'nin, tüm Türkiye'de haksız yere cezaevinde tutulan insan hakları savunucularının yanında olduğunu' gösterecek olduğu, bu nedenle önemli buldukları yer aldı.

1988 yılında Güney Afrikalı Nelson Mandela'ya verilerek başlanan Saharov Ödülü, 1995 yılında Leyla Zana'ya verildi. Ödül, geçtiğimiz yıl, Ezidi aktivistler Nadia Murad ve Lamia Aji Bashar'a verilmişti. (DIŞ HABERLER)

İki Ezidi kadına Sakharov Ödülüİki Ezidi kadına Sakharov Ödülü