'Adalet yoksa barış da yok'

St Louis'de bir siyahı öldüren polis memurunun tahliyesi öfkeye sebep oldu. Protestolarda en az 80 kişi tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD St. Louis'te siyah bir genci vurup öldürmüş olan beyaz polisin aklanmasından barışçıl bir şekilde başlayan protesto gösterileri olaylı bir şekilde bitti. Cuma başlayan ve Pazar günü olaylı bir şekilde biten polis şiddetinin protesto edildiği etkinlikte bir grup eylemci, belediye başkanının evinin camlarını indirdi, polis de dağılmayı reddeden protestoculara karşı biber gazı kullandı ve 80'den fazla insan tutuklandı. Bir grup eylemci de polislere şişe attı. Belediye Başkanı Lyda Krewson, "Cam çerçeve indiren eylemcilerin bir grup ajitatör" olduklarını katılımcıların çoğunun 'barışçıl' olduğunu söyledi.

Pazar günü de devam eden gösterilere katılan protestocuların sayısı bini geçti polis teşkilatı ise ilk arbede yaşandığı andan itibaren kurumsal Twitter hesabından, "Bu artık barışçıl bir gösteri değil" mesajını yayınladı. St. Louis Emniyet Müdürü Lawrence O'Toole, "Burası bizim şehrimiz ve şehrimizi koruyacağız" dedi. Bir grup gösterici ise, "Adalet yoksa barış da yok" şeklinde slogan attı.

IRKÇI POLİS ŞİDDETİ DALGASI FERGUSON'DA BAŞLADI

Protestolar polis memuru Jason Stockley'in, 24 yaşındaki siyah motor sürücüsü Anthony Lamar Smith'i AK 47 saldırı tüfeğiyle beş el ateş ederek vurmasıyla başlamıştı. 'Birinci dereceden cinayet'le suçlanan Stockley, "Smith'in silahı olduğunu ve kendini yakın tehlike altında hissettiğini" savunmuştu. Vakayı soruşturan savcı ise Smith'in yanındaki silahın polis tarafından yerleştirildiğini ortaya çıkarmıştı. Olay, üç yıl sonra 2014'te gene beyaz bir polisin siyah bir genci vurduğu Ferguson'da gerçekleşiyordu. Polis memuru  Darren Wilson 18 yaşındaki Michael Brown'un üzerine 12 tane kurşun boşaltmıştı. Brown'un üstünde herhangi bir silah yoktu. St Louis Bölge Savcısı Kim Gardner karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Son üç yılda farklı ırklardan yurttaşlara yönelik yargısız infazlar vakayı adiyeden sayılıyor. Bu olaylar zinciri Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) gibi ırkçlık karşıtı hareketlerin ülkede tekrar ivme kazanmasına sebep oldu. Af Örgütü, 2015 yılında  ABD Polisi’nin Ölümcül Güç Kullanımı’  başlıklı bir rapor yayınladı. Rapora göre polisler silahlı güç kullanırken hiçbir hukuk kuralına riayet etmiyor.  (Dış Haberler)

ABD polisinde neler oluyor?ABD polisinde neler oluyor?