Mesud Barzani: İrademiz hiç kimsenin iradesi karşısında kırılmayacak

Bağımsızlık referandumuna destek için yapılan mitingde konuşan Mesud Barzani, 25 Eylül'de referandumu yapacaklarını tekrarladı. Barzani, "İrademiz hiç kimsenin iradesi karşısında kırılmayacaktır. Önümüzde iki yol var, ya kölelik ya da bağımsızlık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Duhok kentinde düzenlenen bağımsızlık referandumuna destek mitingine katıldı.

Rudaw'ın haberine göre, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapılması kararının bir kişiye ait olmadığını belirten Barzani, "Bu, Kürdistan halkının kararıdır. Siz kararınızı verdiniz zaten. Söylememe gerek yok. 25 Eylül'de Kürdistan halkı sandığa gidip 'evet' diyecek” şeklinde konuştu.

Irak hükümetinin Kürtlerle ortak olmayı kabul etmediğini savunan Barzani, “Eğer ortaklığı kabul etmiş olsaydılar, bu sonuç ortaya çıkmazdı. Kürdistan halkının ekmeğini kesmekle Kürdistan halkına yeni bir Enfal uyguladılar” dedi.

'IRAK PARLAMENTOSU ŞOVENİSTLERİN ELİNDE'

Önceki günlerde yapılan "referandum parlamentoda onaylanmadı" eleştirilerine yanıt veren Barzani, “Kürdistan Parlamentosu dün tarihi bir karar verdi” ifadesini kullandı.

Irak hükümetinin Kürtlere yönelik katliamlara sessiz kalmakla suçlayan Barzani, "Kimseyi tehdit etmiyoruz. Tehdit dili de bir sonuç vermez. Şimdiki Irak parlamentosu federal bir parlamento değildir. Şovenistlerin eline geçmiştir” dedi.

'İRADE SİLAHTAN GÜÇLÜDÜR'

“İrademiz hiç kimsenin iradesi karşısında kırılmayacaktır” diyen Barzani “Başka bir devlet gelip, bize bağımsızlığı hediye etmez. Önümüzde iki yol var, ya kölelik ya da bağımsızlık. İrade silahtan daha güçlüdür” diye konuştu.

mesud-barzani-miting-2

'BİZİ BAAS KOŞULLARINA ÇEKMEK İSTİYORLAR'

Kuracakları devletin dinsel ve mezhepsel temele dayanmayacağını söyleyen Mesud Barzani, şunları söyledi:

"Kürdistan; Arap, Türkmen, Süryani, Asuri ve tüm dinsel ve etnik grupların kardeşçe yaşayacağı bir devlet olacak. Diğer etnik ve dinsel grupların haklarının sağlanması konusunda her türlü güvenceyi vermeye hazırız. Bağdat'ın tüm amacı ve programı, Kürdistan'ın kazanımlarını yok etme üzerine kuruludur. Bizi Baas döneminin koşullarına ve sınırlarına çekmek istiyorlar.”

Komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmayı amaçladıklarını ifade eden Barzani, “Son 25 yılda bunu kanıtladık. Biz kimseye tehdit değiliz” dedi.

mesud-barzani-miting-3-israil-bayragi

'ABD VE KOALİSYON DESTEĞİNİ HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ'

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon'a teşekkür eden Barzani, “Peşmergenin elindeki silahlarla hiçbir güç, IŞİD gibi bir örgütü yenemezdi. ABD ve koalisyon ülkelerinin yardımlarını hiçbir zaman unutmayacağız” şeklinde konuştu.

Referandumla aynı karşılıkta bir alternatif sunulmadığı açıklayan Barzani, konuşmasını "Artık Enfal, katliam ve jenositlere 'dur' deme zamanı geldi. Referanduma eşdeğer bir alternatif gelmedi. 25 Eylül'de sandığa gidin ve kararınızı verin. Son olarak Kürdistan halkına, kahraman şehit peşmergeye ve tüm peşmergelere selam olsun” diyerek bitirdi.