Barzani: Referanduma alternatif için çok geç

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bağımsızlık tartışması derinleşiyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği 'alternatif' önerisinin değerlendirilmesi çağrısı yaptı. IKBY Başkanı Barzani ise "Bunun için çok geç kalındı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu öncesi gerilim tırmanıyor. Bölgenin üçüncü büyük partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bu sabah,  ABD, BM ve İngiltere'den gelen alternatif önerisinin dikkate alınması çağrısı yaptı. IKBY Başkanı Mesud Barzani ise "Alternatif için çok geç" yanıtını verdi.

KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, bu sabah yaptığı açıklamada, "Alternatifin çok ciddiye alınması gerektiğini düşünüyoruz" demişti. Barzani ise bir referandum etkinliğinde, bu çağrıya şu yanıtı verdi: "Daha önceden, eğer referanduma daha iyi ve daha garanti bir alternatif sunulsaydı bunu memnuniyetle karşılardık. Ama bunu kimse yapmadı. Artık çok geç. Kimse daha iyi bir alternatif getirmedi."

KYB NE DEMİŞTİ?

KYB'nin açıklamasında tam olarak şu ifadeler kullanılmıştı: "Söz konusu alternatifin ayrıntılarına ilişkin bilgilendirilmemiz gerekiyor. Önümüzdeki 2 gün içinde sunulan bu alternatifi parti olarak değerlendireceğiz. Bu alternatifin sorunların çözümü niteliğinde olması gerekiyor. KYB olarak biz bunu ciddiye alıyoruz. Bu alternatife yönelik ne tür garantilerin olduğunu da bilmek istiyoruz. Bu alternatif, yalnızca kazanımların korunması için değil, anayasa ve demokratik olarak sorunların çözümünde de garanti olmalı. Ayrıca, gelecek için bize güvence vermeleri gerekiyor."

McGurk: Bağdat'la diyaloğun sürdürülmesini istedikMcGurk: Bağdat'la diyaloğun sürdürülmesini istedik

Kürdistan parlamentosu referandumu onayladıKürdistan parlamentosu referandumu onayladı