Atina'da doğa felaketi büyüyor

Atina kıyıları Pazar gününden beri büyük bir doğa felaketiyle boğuşuyor. Gemi kazası sonrasında denize dökülen mazotun etkisinin uzun süre devam edeceği tahmin ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da başkent Atina'nın kıyıları büyük bir doğa felaketiyle  boğuşuyor. Pazar günü erken saatlerde Saronikos Körfezi’nde batan bir gemiden denize dökülen mazot Atina kıyılarında büyük bir çevre tahribatı yarattı. Uzmanlara göre denize akan mazot onlarca yıl boyunca telafisi mümkün olmayan zararlara neden oluyor.

Olay geçtiğimiz Pazar gününün ilk saatlerinde Atina kıyılarına yakın bir mesafede gerçekleşti. Küçük bir adacığın yakınlarında demirli olan Ayia Zoni 2 gemisi şu ana dek belirlenemeyen nedenlerden dolayı battı. Gerekli izinlere sahip olmayan ve birçok bakımdan sorunlu olan gemiden denize tonlarca mazot akmaya başladı. 45 yıllık gemide Pazar günü iki mürettebat bulunurken gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamış olması çevre felaketini daha büyük boyutlara ulaştırdı. Son bilgilere göre eski gemi 20 dakika içerisinde sulara gömüldü.

Geçtiğimiz saatlerde rüzgarın etkisiyle batık gemiden sızan mazot Atina kıyılarına vurdu. Birkaç saat evvel mavi bayrakların dalgalandığı sahiller kısa zaman zarfı içerisinde siyaha boyandı. Atina belediyelerinin kendi imkanları ile aldıkları önlemler ve kurtarma operasyonları büyük felaket karşısında yetersiz kaldı. Büyük çevre felaketi nedeniyle Pire Limanındaki balıkçı tekneleri faaliyetlerini askıya alırken, kriz Atina’nın balık piyasasını vurdu. Son günlerde balık satışlarında büyük düşüş gözleniyor.

MUHALEFET TEPKİLİ, UZMANLAR KAYGILI

Büyük çevre felaketi kısa zaman zarfı içerisinde Atina’da siyaset kulvarını meşgul etmeye başladı. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi ve diğer muhalefet partileri çevre felaketi nedeniyle Syriza-Bağımsız Helenler Hükümeti’ni sorumlu tuttu. Geminin gerekli izinlere sahip olmayışı ve hükümetin gerekli önlemleri almakta gecikmesi muhalefetin üzerinde durduğu başlıca konular arasında yer alıyor.

Aleksis Çipras Hükümeti ise muhalefetin tepkilerini “gerekli önlemler zamanında alındı ve alınmaya devam ediliyor” mesajı ile yanıtlamaya çalışıyor.

Yunanistan medyasına konuşan uzmanlar Atina kıyılarındaki çevre felaketinin telafisinin önümüzdeki onlarca yıl boyunca mümkün olamayabileceği uyarısında bulunuyor.