Yüz binlerce Katalan bağımsızlık için yürüdü

Katalonya'nın ulusal günü "Diada" için yüz binlerce Katalan, Barcelona'da toplandı. Katalanlar, "Özgür bir ülke olacağız" pankartları taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Barcelona şehrinde yüz binlerce kişi, "Diada Günü"nde Katalonya'nın bağımsızlığı için eylem yaptı.

İspanya Veraset Savaşı'nın sonunda, 1714 yılında Barcelona'nın İspanyollar tarafından fethedilmesinin ve bölgenin bağımsızlığını kaybetmesinin yıl dönümü, Katalanlar tarafından "Diada Günü" olarak anılıyor.

Diada Günü, 2012 yılından beri bağımsızlık talebi için gösterilerine sahne oluyor. İspanya Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz günlerde, bağımsızlık referandumunu yasaklaması nedeniyle, binlerce Katalan bu yıl da bağımsızlık için toplandı. Yaklaşık bin 800 otobüs dolusu insan, protesto için Barcelona'ya gitti.

Katalan anket şirketlerine göre ise halkın yüzde 41,1'i bağımsız isterken, yüzde 49,9'u istemiyor. Küçük şehirlerde ve kırsal kesimlerde bağımsızlık eğiliminin arttığı, Barcelona gibi büyük şehirlerde ise çoğunluğun İspanya'ya bağlı kalmaktan yana olduğu belirtiliyor.

Özerk bir bölge olan Katalonya'nın meclisi, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılması kararı almıştı. İspanya hükümetinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, referandumu iptal etti.

İspanya Başbakan Mariano Rajoy, referanduma izin verilmeyeceğini söylerken, oy pusulası bastığı tahmin edilen matbaalara da baskınlar yapıldı. İspanyol savcılar, Katalan yöneticilere referandum ve bağımsızlık talebiyle ilgili davalar açtı. (İSPANYA/DHA)

katalonya-katalan-yuruyus-2