Gezgin: Kürt sorunu ile Arakan sorunu farklı

Asya uzmanı Ulaş Başar Gezgin Arakanlılara katliam yapanların 'Budist değil faşist' olduğunu söyledi. Gezgin'e göre sorunun "Kürt sorununa benzetilmesi" de hatalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asya ülkeleri üzerine araştırmalarıyla tanınan akademisyen Prof. Dr. Ulaş Başar Gezgin Myanmar'da Müslümanlara yönelik katliamları yapanların 'Budist' değil 'faşist' olduğunu söyledi. Ulaş Başar Gezgin, Evrensel'e verdiği röportajda, "işin içinde faşist rahipler olsa da, Arakanlılara yönelik zulüm aslında bir din savaşının ötesinde, bir devletin resmen tanımadığı etnik azınlıklara yönelik zulüm politikasının bir ürünü olduğunu" söyledi.

YENİ BAYRAK AZINLIKLARI KAPSAMIYOR

Myanmar’da devletin resmen tanıdığı 135 etnik grup bulunduğunu ve içinde Arakanlıların da bulunduğu bazı etnik grupların da devlet tarafından hâlâ tanınmadığını hatırlatan Ulaş Başar Gezgin 2010 yılında değiştirilmiş olan Myanmar bayrağına dikkat çekiyor. 1974 yılında ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra halk oylamasıyla kabul edilmiş olan ilk bayrakta bir büyük yıldız ve çevresinde beş küçük yıldız bulunuyor. İlk bayraktaki küçük yıldızlar etnik azınlıkları temsil ediyor. Yeni bayrakta ise sarı dayanışmayı, yeşil barışı ve kırmızı cesareti ortadaki büyük beyaz yıldız ise birliği simgeliyor. Ulaş Başar Gezgin, 2010’da kabul edilen yeni bayrağın etnik gruplara ve federatif yapıya değil tekçi bir anlayışa işaret ettiğini vurguladı.

ulasbasar Ulaş Başar Gezgin

'KÜRT SORUNU BENZETMESİ YANLIŞ'

Arakan krizinin "Güneydoğu Asya'nın Kürt sorunu" olarak nitelendirilmesine ise karşı çıkan Gezgin, Arakanlı Müslümanların vatandaş olarak da tanınmadığını vurgulayarak, "Myanmar’daki durum, Türkiye’deki durumla çok az benzerlik taşıyor. 135 tane etnik grup resmen tanınmış; bunların bir bölümü, aynı dinden olarak silahlı mücadele yürütüyor. Üstelik, Myanmar’da bir Kürt sorunu varsa; bir değil birden fazla denmesi daha doğru olabilir. Ancak, Arakanlılar bu benzetme için uygun değil. Farklılıklar çok daha fazla. Türkiye’de Kürtlere resmi T.C. kimliği veriliyor mu verilmiyor mu? Oysa Myanmar’da Arakanlılar, daha önce belirttiğimiz gibi, vatandaş bile sayılmıyor. Arada dağlar kadar fark var. Arakanlıların, tarihte 500 yıl ayrı bir devletleri vardı" dedi. Bu devletin de Müslüman değil Budist bir devlet olduğunu hatırlatan ve Arakan'ın çok sonra Myanmar’ın bir parçası olduğunu belirten Gezgin, "Hem Budist Arakanlılar hem de Müslüman Arakanlılar, İngiliz sömürgeciliğine karşı bağımsızlık mücadelesi veren kesimler arasındaydı. Bölge Arakan Dağları’yla Burma’nın geriye kalanından ayrıldığı için, Arakan’da Hint etkisi daha fazla. Diğer benzer örneklerin tersine, Arakan’da Müslümanlar çoğunluk değiller. Bu arada, Arakanlıların dilleri Myanmarca’ya benziyor" ifadelerini kullandı.

Ropörtajın tamamı Evrensel gazetesinin sitesinde yayınlandı