Deyrül Zor'da SDG operasyonu iddiası

Suriye Demokratik Güçleri'nin, Rakka operasyonu kapsamında Deyrül vilayetinin batısında da operasyon başlatacağı öne sürüldü. Suriye ordusunun IŞİD kuşatmasını bu hafta kırdığı vilayette SDG'nin de operasyon başlatması, bugüne dek IŞİD'le farklı kollardan savaşan ABD-YPG ile Rusya-Suriye'yi karşı karşıya getirme ihtimali taşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - YPG'nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), Suriye ordusunun üç yıllık IŞİD kuşatmasını bu hafta kırdığı Deyrül Zor bölgesine operasyon başlatacağı öne sürüldü. İddianın doğru çıkması, Amerikan destekli SDG ile Suriye ordusunun karşı karşıya kalma ihtimali barındırıyor.

'HASEKE'DEN BAŞLATILACAK'

İddia, İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan bir SDG komutanına ait. Haberde adı verilmeyen komutan, SDG'nin IŞİD'e karşı Rakka operasyonu kapsamında komşu Deyrül Zor vilayetine operasyon başlatacağını savundu. Buna göre, operasyon bugün ilan edilecek ve YPG kontrolündeki Haseke bölgesinden başlatılacak. SDG'nin, Suriye-Irak sınırındaki Deyrül Zor'un doğusundan Fırat Nehri'ne doğru IŞİD'i temizleyerek ilerlemesi bekleniyor.

İddia henüz SDG'yi destekleyen ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon tarafından doğrulanmış değil.

NE OLMUŞTU?

IŞİD'in, yaklaşık 10 bin Suriye askerinin bulunduğu bir kışlaya da ev sahipliği yapan Deyrül Zor kentine yaklaşık üç yıldır dayattığı kuşatma, bu hafta Suriye ordusu ve sahadaki müttefikleri tarafından kırılmıştı. Rusya da kara operasyonuna havadan destek vermişti. Suriye ordusunun Deyrül Zor'un merkezini önümüzdeki günlerde IŞİD'den geri alması bekleniyordu.

Suriye yönetimi, kuşatma sırasında kentteki yaklaşık 90 bin sivil ile askerlere havadan gıda ve silah yardımı yapmıştı.

SDG'nin operasyonunun düzenlenmesi halinde, ABD liderliğindeki koalisyon ile Rusya'nın desteklediği Suriye ordusu ve Hizbullah'ın güçlerinin birbirlerine çok yaklaşması bekleniyor. Taraflar bugüne dek doğrudan çatışmadan kaçınmıştı. (Dış Haberler)

Robert Fisk: Savaş bitiyor ve Esad kazandıRobert Fisk: Savaş bitiyor ve Esad kazandı