Suu Kyi, Arakan için Erdoğan'a dert yandı

Myanmar'da Aung San Suu Kyi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde dert yandığı ortaya çıktı. Aung San Suu Kyi 'teröristlerin dezenformasyon yaptığını' iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'ın Dışişleri Bakanı ve hükümet başdanışmanı Aung San Suu Kyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Arakan kriziyle ilgili olarak 'teröristlerin dezenformasyon yaptığını' iddia etti. Aung San Suu Kyi konuyla ilgili 'dev bir yalan buzdağı olduğunu' ve 'devletin Arakan eyaletindeki herkesi koruduğunu' söyledi.

Erdoğan Myanmar lideriyle görüştüErdoğan Myanmar lideriyle görüştü

BBC'nin haberine göre siyaset yasağı nedeniyle 'fiili devlet başkanı' olarak bilinen Suu Kyi, "insan hakları ve demokrasiden mahrum bırakılmanın ne demek olduğunu çoğu kişiden daha iyi bir şekilde kendilerinin bildiğini" vurgulayarak "Arakan halkını mümkün olan en iyi biçimde koruduklarını" ifade etti.

123 BİN KİŞİ KAÇTI

Siyasi sürgün olduğu dönemde Nobel Barış Ödülü'nü kazanmış olan Aung San Suu Kyi, "Rohingya Müslümanlarına yapılan katliamlara sessiz kalmakla" eleştiriliyordu. Bu süreçte Myanmarlı siyasetçinin ödülünün geri alınmasına dair öneriler de gündeme gelmeye başladı. Son iki haftada çatışmalardan kaçan 123 bin kişi Bangladeş'e kaçtı.

Habere göre, Suu Kyi'nin ofisinden yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Arakan'da olduğunu iddia ederek 29 Ağustos'ta Twitter'dan paylaştığı ancak daha sonra başka ülkede olduğunun anlaşılması üzerine sildiği fotoğraflı paylaşımlara da atıf yapıldı ve, "Suu Kyi, başbakan yardımcısının yaptığı paylaşım gibi sahte bilgilerin, farklı ülkeler arasında sorunlar çıkarmak ve teröristlerin çıkarlarını koruma amacıyla planlanmış büyük bir bilgi kirliliği buzdağının sadece ucu olduğunu söyledi" ifadesi kullanıldı.

ŞİMŞEK: ÇOK YAZIK

Başbakan Yardımcısı Şimşek ise bugün Twitter'dan Suu Kyi'nin açıklamasına verdiği yanıtta "Çok yazık! Ülkesindeki katliamlara ve etnik temizliğe sessiz kalan Nobel ödüllü lider düzelttiğim twite sığınıyor" dedi. Budist nüfusun çoğunluğu oluşturduğu Myanmar'da son 12 günde 125 bini aşkın Arakanlı Müslüman ülkeyi terk ederek Bangladeş'e sığındı.

Arakanlı militanlarla çatışmalarda en az 400 kişinin öldüğünü açıklayan Myanmarlı yetkililer şiddet olayları ve kundaklamalardan militanları sorumlu tutuyor.

Myanmar'da Müslümanlar çatışmalardan kaçıyorMyanmar'da Müslümanlar çatışmalardan kaçıyor

Arakan'da insanlık dramıArakan'da insanlık dramı

Af Örgütü: Arakanlı Müslümanlar işkence görüyorAf Örgütü: Arakanlı Müslümanlar işkence görüyor

Myanmar'da patlama: 1 kişi yaralandıMyanmar'da patlama: 1 kişi yaralandı