Ağaç evlerde yaşayan avcı ve toplayıcılar: Korowai

Endonezya'daki Korowai halkı hâlâ avcılık ve toplayıcılık yapıyor. 3 bin kişilik nüfusu olan Korowai kabilesi ağaç evlerde yaşamaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'nın Batı Papua bölgesindeki ormanlarda yaşayan Korowai kabilesi çok uzun süredir avcılık ve toplayıcılık yaparak yaşıyorlar.

3 bin kişilik nüfusu olan kabile Batı Papua bölgesinde yüksekliği üç metreyi bulan ağaç evlerde yaşıyor. 1980 yılından itibaren bölgedeki muhtelif köyler Korowai halkının yerleşimine açıldı ama köy evlerinin çoğu hâlâ bomboş çünkü yerleşim yerleri kabilenin avcılık yaptığı yerlere çok uzak.

Korowai halkıyla ilgili insan eti yediklerine dair dedikodular da bulunuyor. 2006 yılında Avustralyalı rehber ve muhabir Paul Raffaele, haber programı 60 Dakika'nın Avustralyalı ekibiyle bölgeye gittikleri zaman yaşlı bir kabile üyesini yeğeninin "cadı doktor" olmakla suçlandığını ve bu yüzden etinin yenilerek cezalandırılmasından korktuğunu söylemişti. Ancak kabileyle ilgili 'yamyamlık' ithamı iddia olarak kaldı.

Korowai kabilesinin Batılı beyazlarla ilk teması 1974 yılında gerçekleşti. 1970'li yılların sonlarında ise küçük bir Hollandalı Protestan bir grup Korowai halkının arasında yaşamaya başladı. Endonezyalı antropolog, Dea Sudarman 1980'li yıllarda Japonya televizyonu için bir belgesel dizisi hazırladı. (Dış Haberler)