Kenya'da plastik poşet artık yasak

Kenya'da plastik poşetler tamamen yasaklandı. Çevre bakanlığı esas hedefin üretici ve tedarikçiler olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kenya'da plastik poşetlerin üretim, satış ve kullanımı yasaklandı. Yasağa uymayanlar ya dört yıl hapis yatacak ya da 40 bin dolar para cezası verecek. Şu ana kadar içlerinde Çin, Fransa, Ruanda ve İtalya'nın da olduğu kırktan fazla ülkede plastik poşet yasaklandı.

PLASTİK, DENİZ HAYVANLARINI ÖLDÜRÜYOR

Çok sayıda plastik poşet okyanusların içinde birikerek kaplumbağalar deniz kuşları, yunuslar ve balinaların ölmelerine sebep oluyor. Plastiğin doğada 500 ila bin yıl arasında çözündüğünü vurgulayan  BM Çevre Programı'nda çalışan deniz bitkileri uzmanı Habib El-Habr durum böyle giderse 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik poşetler olacağını hatırlatıyor. Plastik poşetler insanların doğal besin zincirinin içine de giriyor. Nairobi'nin bazı mezbahalarında 20 tane dananın midesinde poşet kalıntılarına rastlandı.

Yasaya göre polis, plastik poşet gördüğü herkesin peşinden gitme hakkına sahip Öte yandan, Çevre Bakanı Judy Wakhungu, yasanın wananchilerin (Kiswahili bölgesi dilinde sıradan insanlar)  yasadan etkilenmeyeceğini ve öncelikli olarak üretici ve tedarikçilerin üstüne gideceklerini açıkladı. yasaya karşı çıkan Kenya Üreticiler Derneği sözcüsü Samuel Matonda ise 176 tesisin kapanacağını ve 60 bin kişinin işsiz kalacağını söylüyor. On senede üç kere plastiği yasaklama girişiminde bulunmuş olan Kenya'nın büyük bir poşet ihracatçısı olarak biliniyor. (Reuters)