Merkel'den Akhanlı'ya gözaltı eleştirisi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yazara Doğan Akhanlı'nın Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bültenle İspanya'da gözaltına alınmasını eleştirdi. Merkel, Türkiye'nin Interpol üyeliğini kötüye kullandığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Doğan Akhanlı'nın İspanya'da gözaltına alınmasına Merkel'den tepki geldi. Hem Alman hem Türk vatandaşlığı bulunan Akhanlı'nın gözaltına alınmasını eleştiren Merkel, Türkiye'nin Interpol'ün yakalama kararlarını kötüye kullandığını söyledi.

'BU YÜZDEN TÜRKİYE POLİTİKAMIZI DEĞİŞTİRDİK'

Habertürk'te yer alan habere göre, Merkel, "Bu doğru değildi ve İspanya onu serbest bıraktığı için çok memnunum. Interpol gibi uluslararası kurumları bu tür amaçlar için suistimal edilemez. Akhanlı'nın dosyası maalesef çok sayıda vakadan biri. İşte bu yüzden kısa süre önce Türkiye politikamızı büyük oranda değiştirdik. Çünkü Erdoğan'ın bunu yapması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Doğan Akhanlı, cumartesi günü Türkiye'nin hakkında çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle İspanya'da gözaltına alınmıştı. Pazar günü serbest bırakılan Akhanlı, İspanya'nın Türkiye'nin iade talebiyle ilgili kararı kesinleşene kadar İspanya'yı terk edemeyecek.

GABRİEL: İADE ETMEYİN

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de konuyla ilgili konuşarak, Akhanlı'nın Türkiye'ye iade edilmemesini ve Almanya'nın sürece dahil edilmesini istedi.

Türkiye doğumlu olan Akhanlı, Türkiye'de siyasi nedenlerle iki yıl hapis yattıktan sonra 1990'lı yılların başında Almanya'ya gitmişti. 2010'da Türkiye'ye dönen Doğan Akhanlı, 1989'da bir döviz bürosu soygununa karıştığı iddiasıyla tutuklanmış ancak sonrasında delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Deniz Yücel, ardından Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularının tutuklanmasıyla gerilen Türkiye-Almanya ilişkileri, Gümrük Birliği kriziyle yeni bir aşamaya girmişti.