Atina'dan Çavuşoğlu'na 'sınır' tepkisi

Yunan siyaseti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki ülke arasında 'uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmadığı'na dair açıklamasına tepkili. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Türkiye'yi bir dizi anlaşmayı yok saymakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Türkiye'yle Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmadığı' yönündeki açıklaması Atina'dan tepki çekti. Yunanistan Cumhurbaşkanı, hükümet sözcüsü ve muhalefet partileri Çavuşoğlu'na ayrı ayrı yanıt verdi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Çavuşoğlu’nun açıklamasının 'Yunanistan deniz sınırlarının tanınmadığı' varsayımında hareket ettiğini belirterek, Ege’de 'gri bölgeler'in bulunmadığını söyledi.

'LOZAN VE PARİS ANLAŞMALARI'NA SAYGI GÖSTERİLMELİ'

Pavlopoulos sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye’nin Avrupa vizyonunu desteklemeye devam ediyoruz. Ancak bu vizyonun açık ve siyasi bir ön koşulu var. Avrupa Müktesebatı'na ve uluslararası hukuka bir bütün olarak saygı gösterilmeli. Bu bağlamda 1923’teki Lozan Anlaşması'na ve 1947 Paris Anlaşması'na da saygı gösterilmeli."

'BU SINIR, AB'NİN DE SINIRI'

Yunanistan’ın sınırlarının aynı zamanda Avrupa Birliği sınırları olduğuna da işaret eden Pavlopoulos, deniz sınırlarının ve münhasır ekonomik alanların önceden belirlenmiş olduğunu belirtti. Pavlopoulos, 'bu gerçekliği görmezden gelmenin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecini sekteye uğrattığını' söyledi.

'RADİKAL İFADELER'

Syriza-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti de Çavuşoğlu’nın açıklamalarına tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos açıklamasında, Dışişleri Bakanı’nın demecinin 'radikal ifadeler'den oluştuğunu ve 'bu tip ifadelerin iki ülke arasındaki işbirliği tesisini güçleştirdiğini' belirtti.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi hareketinden yapılan açıklamada da, 'Çavuşoğlu’nun açıklamalarının hukuki zemini bulunmadığı' belirtildi. Diğer muhalefet partilerinden de Ankara’ya kınama geldi.

NE OLMUŞTU?

Çavuşoğlu, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara'nın soru önergesine yanıtında "Ege'de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır" ifadelerini kullanmıştı.