'Yahudi iseniz lütfen duş alınız'

İsviçre, Yahudi müşterilerinin havuza girmeden duş almasını isteyen bir oteli tartışıyor. İsrail ırkçılık gerekçesiyle resmi kınama talep ederken, otel müdürü kendini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre'de bir otelin Yahudi müşterilerinden havuza girmeden önce yıkanmalarını talep etmesi tepki çekti. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın resmi şikâyetinin ardından otel ilgili yazıları kaldırdı.

Olay, ülkenin doğusundaki dağ köyü Arosa'da bulunan Aparthaus Paradies isimli otelde, bir müşterinin yazıları görüp Facebook'ta paylaşması üzerine ortaya çıktı. Facebook'ta paylaşılan yazıda şu ifadeler görülüyordu: "Yahudi misafirlerimize: Lütfen yüzmeden önce ve sonra da duş alınız. Eğer kurallara uymazsanız, size havuzu kapatmam gerekecek."

isviçre havuz

BUZDOLABINA SAAT KISITLAMASI

Times of Israel gazetesinin haberine göre, ortak buzdolabına asılan bir başka yazıda da, Yahudi müşterilerden buzdolabını belirli saatlerde kullanmaları isteniyor, "Umarım çalışanlarımızın sürekli rahatsız edilmekten hoşlanmadığını anlarsınız" deniliyordu.

İSRAİL RESMİ KINAMA İSTEDİ

Bu yazıların ortaya çıkması, küçük çaplı bir diplomatik krize yol açtı. Olayı 'anti-Semitik bir davranışın en kötü ve en çirkin türü' diye niteleyen İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, İsviçre hükümetinden resmi kınama talep ettiklerini açıkladı. İsviçre Dışişleri Sözcüsü Tilman Renz de, 'İsviçre'nin ırkçılığı, anti-Semitizm'i ve her tür ayrımcılığı kınadığını' duyurdu.

OTEL MÜDÜRÜ: YANLIŞ ANLAMA

Yazıların altında imzası bulunan otel müdürü Ruth Thomann ise bir yanlış anlama olduğunu söyleyerek kendini savunmaya çalıştı. Thomann, otele çok sayıda ortodoks Yahudi müşteri geldiğini, 'diğer müşterilerin Yahudilerin duş almaması nedeniyle şikâyette bulunduğunu' savundu. "O postere safça bir şey yazmıştım" diyen Thomann, yazıda sadece Yahudi misafirlere hitap etmemesi gerektiğini itiraf etti.

Thomann, buzdolabına yazdığı yazıyı da, 'Yahudi müşterilerin koşer gıdaları saklamak için buzdolabını kullandığını, bu sırada yemek yiyen çalışanlarını koruması gerektiğini' söyleyerek savundu. Söz konusu yazılar şu an kaldırılmış durumda. (Dış Haberler)