Kenya'da muhalefet seçim sonuçlarını tanımıyor

Kenya'da muhalefet seçimlerin şaibeli olduğunu iddia ediyor. Halk geçmişteki çatışmalardan dolayı tedirgin

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Kenya'da Salı günü yapılan seçimlerde muhalefetin devlet başkanı adayı olan Raila Odinga, Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'yı açık farkla önde gösteren resmi olmayan sonuçları tanımadığını açıkladı.

Odinga bir basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarında hile olduğunu çünkü yetkililerin bu sonuçları destekleyen belgeleri sunamadıklarını vurguladı. Kenya Seçim Kurulu yetkilileri oyların yüzde 91'inin sayıldığını ve mevcut devlet başkanı Kenyatta'nın yaklaşık yüzde 54,5 ile önde göründüğünü ilan etti.

Devlet Başkanlığı seçimine 8 aday katıldı ama kalan oyların çoğunu Kenyatta'yı 10 puan kadar geriden izliyor görünen Raila Odinga almış görünüyor.

ETNİK GERİLİM, İŞSİZLİK VE KURAKLIĞIN GÖLGESİNDE SEÇİM

Seçim sonuçlarının tartışmalı hale gelmesi çok sayıda  Kenya vatandaşına 10 yıl önce yapılan seçimlerden sonra yaşanan şiddetli kavgaları hatırlatıyor. 2007 seçimlerinin sonucu üzerine çıkan tartışmalarda en az 1100 Kenyalı hayatını kaybetmiş ve tahminen 600 bin kişi yerinden olmuştu.

Muhalefet,  kullanılan oyların sandık başlarında sonuçların kayda geçirildiği tutanaklarla desteklenmediği için internetten yayımlanan sonuçları "hileli" olarak tanımlıyor.

Ana muhalefet lideri Odinga, "Bu rakamlar uydurma, bunlar hileli" diye konuştu. Odinga bu sonuçların bir bilgisayar hilesiyle üretildiğini ve seçmenin iradesini yansıtmadığını vurgulayarak "Kendi görevlilerimizden gelen bilgilerle elde ettiğimiz sonuç bizi açık farkla önde gösteriyor" dedi. Muhalefet sözcüleri, seçim kurulunun verdiği güvencelere rağmen hâlâ tutanakların kendilerine iletilmediğini belirtiyorlar.

SANDIK TUTANAKLARI GECİKTİ

Seçim Komisyonu ise halka sükunet içinde sonuçları beklemeleri çağrısı yaptı fakat seçim merkezlerinin bir kısmında cep telefonu çekmediğinden, sonuçları destekleyen sandık tutanaklarının geciktiğini kabul etti.

Seçim günü, her dört sandıktan birinde cep telefonlarının çekmediği bu nedenle sandık görevlilerinin tutanakları en yakın ilçeye araçlarıyla götürmelerinin gerektiği bildiriliyor.

Seçim Komisyonu sadece tutanaklarla desteklenen sonuçların ilan edildiğini de iddia ediyor.

Kenyalı seçmenler dün sabahın erken saatlerinden geceye kadar kuyruklara girerek oy kullandılar Kazanacak adayın oyların yüzde 50'den fazlasını ve 47 seçim bölgesinin 24'ünde oyların en az yüzde 25'ini alması gerekiyor.

Devlet Başkanı Kenyatta hakkında on yıl önceki kanlı olaylarla ilgili dava açılmıştı Seçimde sadece devlet başkanlığı için değil ulusal ve yerel meclisler için de oy kullanıldı. Kenya'nın kurucusu ve ilk lideri Kenyatta'nın 55 yaşındaki oğlu Uhuru Kenyatta ikinci kez göreve seçilmeyi umuyor.

72 yaşındaki rakibi Raila Odinga devlet başkanlığı seçimlerine üçüncü kez giriyor. Odinga, geçen seçimde de Kenyatta karşısında kaybetmişti. Fakat iki liderin çekişmesi çok daha eskiye dayanıyor. Babaları da 1960'larda birbirlerinin siyasi rakibiydi. Kenyatta ve yardımcısı William Ruto aleyhine on yıl önceki seçimlerden sonra yaşanan kanlı olaylardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, ancak önemli tanıkların tümünün ölmesi ya da ortadan kaybolması sonucu dava 'delil yetersizliğinden' çökmüştü. (BBC Türkçe)