'Suriye'nin kuzeyinde seçim bir şaka'

Suriye yönetimi, Kürtlerin planladığı yerel seçimlere sert tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat "Bu yönde harekete geçecek olanlar ise ödeyecekleri bedeli biliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şam yönetimi, Suriyeli Kürtlerin seçim düzenleme planlarına tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, seçimleri 'bir şaka' diye niteledi. Suriye'nin bölünmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Mikdat, Şam'ın Kürtlerin elindeki bölgelerde 'kontrol sağlamak zorunda kalacağını' belirtti.

Reuters ajansı ve BBC ile özel bir söyleşi yapan Mikdat, "Seçimler bir şaka. Suriye, topraklarının hiçbir bölümünün ayrılmasına izin vermeyecektir" dedi. Mikdat, "Suriye'nin kuzeyinde ülkedeki durumu tehlikeye atmayacak veya Suriye'yi bölecek türden adımlar atmayacak Suriye vatandaşları bulunduğuna inanıyoruz. Bu yönde harekete geçecek olanlar ise ödeyecekleri bedeli biliyor" ifadelerini kullandı.

Mikdat, Şam yönetiminin Kürtlerin elindeki bölgelerin kontrolünü yeniden almayı isteyip istemediğine dair soruya ise "Bu bir istek değil, zorunluluk meselesi" yanıtını verdi. Suriyeli Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Suriye'nin toprak bütünlüğü hiçbir zaman tartışılmayacaktır" dedi. Mikdat, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sürdürmenin 'uluslararası toplumun sorumluluğu' olduğunu da belirtti.

Rojava'da seçimler için tarih belirlendiRojava'da seçimler için tarih belirlendi

NE OLMUŞTU?

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi’nin Rojava’nın Rimelan bölgesindeki iki günlük toplantısında seçim kararı alınmasının yanı sıra bölgedeki idare sistemine ilişkin dört deklarasyon da açıklanmıştı. Bunlardan ilki, Rojava’nın batıda Efrin, ortada Fırat, doğuda da Cizire olmak üzere üç bölgeden oluştuğu yönündeydi. İkinci deklarasyon, ulusal parlamentodaki temsilcilerin yüzde 60’ının doğrudan halk tarafından seçilmesini, yüzde 40’ının da kota sistemiyle azınlıklar ayrılmasını öngörüyor. Üçüncü deklarasyon kadın ve erkeklere eşit temsil hakkını şart koşuyor; son olarak da parlamento ve konsey üyelerinin görev süresi iki dönemle sınırlandırılıyordu. (Dış Haberler)