Doğu Türkistan İslami Hareketi terör listesinde

Türkiye, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni terör örgütü olarak tanıdı. Kararın işareti 2015 yılında Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin medyasında yer alan haberlere göre Türkiye, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni resmen terör örgütü olarak tanıdı. Çin’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye’nin Doğu Türkistan İslami Hareketi örgütünü terör listesine almış olmasını övdü.

Euronews'un haberine göre Ortak basın toplantısında konuşma yapan Mevlüt Çavuşoğlu, Çin’in resmi haber sitesine göre şunları söyledi, "Çin’in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz" dedi.

'BEN UZUN ZAMANDIR TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYORUM' 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2015 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyaret kapsamında mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmüş; burada yaptığı açıklamada Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni uzun zamandır terör örgütü olarak kabul ettiğini ifade etmişti.

Çin’in ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiği Doğu Türkistan İslami Hareketi Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin bağımsızlığını kazanmasını hedefliyor. 1997 yılında kurulmuş olan örgütün Çin’de bir dizi saldırıyı üstlendiği biliniyor.