Tutuklu Alman aktivistten yoga dersi!

Büyükada'da tutuklanıp ajanlıkla suçlanan Alman insan hakları eğitmeni Peter Steudtner'ın eşi CNN'e konuştu. Magdalena Freudenschuss, eşinin cezaevinde yoga dersi verdiğini anlattı; tutuklama kararı için "Bu, herkes için bir tehdit" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 10 insan hakları savunucusundan Peter Steudtner'ın eşi konuştu. Steudtner'ın iki çocuğunun annesi olan Magdalena Freudenschuss, eşinin gözaltına alındığı günü ve cezaevinde günlerini nasıl geçirdiğini anlattı.

steudtner-icCNN International'a konuşan Freudenschuss, Alman vatandaşı olan eşine gözaltına alındığı 5 Temmuz günü ulaşamayınca önce internet kesintisi olduğunu zannettiklerini, haberi bir süre sonra konsolosluktan aldıklarını söyledi.

'DÜZENLİ YOGA DERSİ'

Freudenschuss, eşiyle gözaltına alınması sonrası kısa bir telefon görüşmesi yaptığını anlatarak, "Bana çok şey anlatamadı. O sırada ne kadar süreceğini bilmiyorduk" dedi. Freudenschuss, insan hakları savunucularının başta tek başlarına hücrede tutulduklarını, şimdi birarada olduklarını anlattı.

Buna göre, ajan olmakla suçlanan Steudtner şu an hücrede kaldıkları kişilere düzenli olarak yoga dersi veriyor.

'HERKES İÇİN TEHDİT'

Freudenschuss, çocuklarının da babalarını çok özlediğini anlattıktan sonra şöyle devam etti: "Bu benim için tabii ki çok kişisel bir mesele. Fakat aynı zamanda dünyanın her yerindeki insan hakları savunucuları için de bir tehlike içeriyor. Bu, söz onusu 10 kişinin yapmadıkları bir şeyle suçlanmasından öte bir mesele. Bağımsız insan hakları eğitimcileri bir yere gidip insan hakları savunucularına destek vermeyecekse, ortada daha büyük bir mesele var demektir. Bunun herkes için bir tehdit olduğunu düşünüyorum."

Steudtner'ın tutuklanması Almanya'yla Türkiye arasındaki gerilimi tırmandırmış, Alman hükümeti Türkiye'yi ziyaret eden vatandaşlarının güvenliğini artık garanti edemeyeceklerini açıklamıştı. (Dış Haberler)