'FARC Partisi' geliyor

Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da gerilla örgütü FARC ile barış anlaşmasının son aşamalarına geçildi. FARC, anlaşma kapsamında sivil siyasete entegre olmak için siyasi partisini kuracağı tarihi açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da tarihi barış anlaşması sonrası silahsızlandıktan sonra siyasete girmesi öngörülen FARC örgütü, siyasi partisini 1 Eylül'de resmen kuracağını açıkladı. 'FARC Partisi'nin kuruluşu, başkent Bogota'daki Kongre binasının dışında kutlanacak.

KONGRE'DE 10 KOLTUK

Toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet, Eylül 2016'da tarihi bir barış anlaşmasına imza atmıştı. Bu anlaşma çerçevesinde, FARC'a Kongre'de, 2026'ya kadar seçimlere katılmadan 10 koltuk verilecek.

Örgütten yapılan açıklamada, bu 10 koltuk için hangi isimlerin belirlendiği veya yeni partinin resmi adına dair ayrıntı paylaşılmadı. FARC'ın partiyi resmen ilan etmeden politika önerilerini belirlemek için toplantılar düzenleyeceği belirtildi.

ELN İLE BARIŞ DA YOLDA

Kolombiya hükümetinin, ülkenin ikinci büyük silahlı örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış görüşmeleri de sürüyor. Taraflar arasındaki barış görüşmelerinin üçüncü turu dün başladı. Hükümet, Ekvator, Brezilya, Küba, Şili, Norveç ve Venezuela'nın garantörlüğünde süren görüşmelerde Papa Francis'in eylüldeki Kolombiya ziyaretinden önce geçici ateşkes anlaşması imzalamak istiyor. (Dış Haberler)