Sicilya'da göçmen karşıtı gruba ambargo

Sicilya Catania'da belediye başkanı, mülteci karşıtı grubun limana demir atmasını yasakladı. Irkçılar, mültecileri Libya'ya geri göndermek istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sicilya'daki Catania şehrinin belediye başkanı Enzo Bianco, aşırı sağcı ve mülteci karşıtı bir grubun teknesinin limana giriş yapmasına izin vermedi.

The Guardian'ın haberine göre Generation Identity (Kimlik Kuşağı) adıyla bilinen aşırı sağcı bir grup, Avrupa'nın dört bir yanından Müslüman ve mülteci karşıtı aktivistleri bir araya toplayarak, C-Star isimli tekneyle Sicilya'ya gelmek istedi.

STK'LAR İNSAN KAÇAKÇILIĞIYLA İTHAM EDİLİYOR

Defend Europe (Avrupa'yı Savunun) adıyla başlatılmış olan yasadışı girişimle bir tekne kiralamak için 75 bin euroluk fon toplandı. İki ay önceki bir 'deneme sürüşü' sırasında söz konusu gemi Sicilya'dan çıkmış bir kurtarma gemisinin önünü kesti. C-Star içindeki ırkçılar, STK'lara ait arama ve kurtarma gemilerinin göçmenleri Avrupa'ya getirerek insan kaçakçılığı yaptığını iddia ediyorlar. Eylemciler, Akdeniz'i geçmeyi başarmış olan göçmenlerin Libya sahil güvenliği tarafından Libya'ya geri götürülmelerini de talep ediyor.

Irkçılık karşıtı gruplar ise hayat kurtaran misyonları engellemeye çalışan aşırı sağ gruba karşı Sicilya'daki yetkilileri harekete geçmeye çağırıyor.

'AVRUPA'YI SAVUNUN SÖYLEMİ DEMAGOJİ VE AHLAKSIZLIK'

Catania  Belediye Başkanı Enzo Bianco, Guardian'a verdiği demeçte, 40 metrelik teknenin içindeki yolcuların kamu düzeni için bir tehdit olabileceklerini ve yangına benzin dökerek bir provokasyona dahil olabileceklerini düşündüğünü söyledi. Bianco Sicilya'da her ailenin bir göç hikayesi olduğunu hatırlatarak, "Avrupa'yı savunmak söylemleri sadece bir demagoji değil, aynı zamanda da ahlaksızlıktır" diyor.

Aşırı sağ eylemcilerin kendilerini "Identitarians" adıyla anan liderleri şu anda Catania'da, Cibuti'den gelecek olan C-Star gemisini bekliyor.  Generation Identity grubunun İtalya'daki lideri Lorenzo Fiato, engelleme kararıyla ilgili olarak, "Bu tamamen sahil güvenliğin inisiyatifinde olan bir şeydir. Bize herhangi bir bilgi gelmedi. Belediye başkanının böyle bir yetkisi yok" açıklamasında bulundu.  2002 yılında kurulmuş olan Generation Identity grubu özellikle Almanya, Avusturya, İtalya ve son dönemde İngiltere'de 20'li yaşlardaki gençlerden ilgi görüyor.

2207 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

2017 yılının başından bugüne kadar Libya'dan İtalya'ya 93 bin 357 mülteci varabildi. Bu rakam 2016'nın ilk yedi ayından yüzde 17 daha fazla. Aynı dönemde 2207 kişi de hayatını kaybetti.  Can kayıplarını önlemek için Akdeniz'de 10 tane  insani yardım gemisi devriye geziyor. Çok sayıda gözlemci bu gemilerin daha fazla can kaybı yaşanmasını engellediğini savunurken, aynı gemilerin kaçak geçişleri teşvik edip insanların hayatlarını tehlikeye attığını söyleyen uzmanlar da bulunuyor.