İlk güvenli bölge kuruluyor, Doğu Guta'da ateşkes ilan edildi

Rusya, Suriye'de ilk güvenli bölgenin kurulması için silahlı isyancılarla anlaşma imzalandığını açıkladı. İlk güvenli bölge, Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kurulacak. Suriye ordusu da, anlaşmanın ardından bölgede ateşkes ilan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de oluşturulacak çatışmasızlık bölgeleri için ilk somut adım atıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde geçerli olacak gerilimi azaltma anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Bu açıklamanın ardından da, Suriye ordusu Doğu Guta'da ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Suriye ordusunun açıklamasında, "Doğu Guta'nın bazı bölgelerinde ateşkes ilan edildi. Herhangi bir ihlale uygun karşılık verilecektir" denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşmayla çatışmasızlık bölgesinin sınırları ve kontrol edecek güçlerin yerleri belirlendi. Açıklamada "Bu belgelerle gerilimi azaltma bölgesinin sınırları, konuşlanma bölgeleri ayrıca insani yardımda kullanılacak rotalar ve siviller için güvenli geçiş belirlendi" denildi.

İLK İNSANİ YARDIM KONVOYU BEKLENİYOR

Sputnik'in haberine göre Bakanlık, Doğu Guta'ya gidecek ilk insani yardım konvoyunun da en yakın zamanda ulaşmasının beklendiğini de duyurdu. İnsani yardım, bölgedeki yaralı sivillerin tahliyesinin ardından yapılacak. Anlaşmanın Astana'da Suriyeli 'ılımlı muhaliflerle' yapılan müzakerelerin ardından geldiği de belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Ürdün ve ABD'den uzmanların Suriye'nin güneybatı bölgelerinde gerilimi azaltma bölgeleri kurulması hakkında 7 Temmuz'da memorandum imzaladığını duyurmuştu. Ateşkes 9 Temmuz'da yürürlüğe girmişti.

Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki ateşkesin garantörü durumunda. Üç ülke Suriye'de dört güvenli bölge kurulması konusunda 6 Mayıs'ta memorandum imzalamıştı. (Kaynak: Sputnik Türkçe)

Etiketler Suriye Rusya Doğu Guta