İsveç: Tutuklamalar çok vahim

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, insan hakları savunucularının tutuklanmasını "çok vahim" olarak nitelendirdi. Wallström, "Hükümetimiz Türkiye’deki demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü konusundaki gelişmeleri büyük endişe ile izlemektedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükada’da gözaltına alınan ve tutuklanan insan hakları savunucularıyla ilgili olarak İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström açıklama yaptı. Wallström, hükümeti tutuklama kararını "çok vahim" olarak değerlendirdiğini söyledi. Tutuklanan 6 kişi arasında İsveç vatandaşı Ali Gharavi de bulunuyor.

Büyükada'da gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusundan 6 tutuklanırken, 4'ü adli kontrolle serbest bırakıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, tutuklama kararını "çok vahim" olarak gördüklerini belirtti.

Wallström, ‘‘Hükümetimiz Türkiye’deki demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü konusundaki gelişmeleri büyük endişe ile izlemektedir. Bu tutuklamalar, insan hakları için çalışan kuruluşların temsilcilerine karşı uzun zamandır süren uygulamaların devamıdır. Özgür basın, özgür muhalefet; çoğulcu, demokratik ve sağlıklı bir toplumun ön koşuludur’’ dedi.

MUHALEFET 'BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILSIN' DEDİ 

Türkiye’deki gelişmeler konusundaki endişelerini Stockholm ve Ankara’daki yetkililere ilettiklerini dile getiren Wallström, ‘‘Aynı şekilde bu sorunların ele alınmasını AB ve Avrupa Konseyi bağlamında gündeme getiriyoruz. Biz hem ikili ilişkilerimizde, hem de diğer ülkelerle birlikte baskı oluşturmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Muhalefetteki Liberal Parti Dışişleri Sözcüsü Birgitta Ohlsson ‘‘Türkiye’nin yeni terör yasalarını insan hakları savunucuları ve muhalefete karşı uygulaması göz önüne alındığında, bunun daha büyük bir şeyin parçası olabileceğini anlamak için Einstein olmaya gerek yok’’ ifadelerini kullandı.

Moderat Parti Dışişleri Sözcüsü Karin Enström ise, İsveç hükümetinin tutuklananların serbest bırakılması için harekete geçmesini, bunun ilk adımı olarak da Türkiye Büyükelçisi’nin çağrılmasını istedi. (DHA)