Macron kabul etti: Tek bir Nazi bile yoktu, biz yaptık!

Macron Vel' d'Hiv Baskını'la ilgili yaptığı konuşmada Yahudilerin toplama kampına götürülmesinin Fransızların organize ettiğini hatırlattı. Törenlere Netanyahu da katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa tarihinde Vel' d'Hiv Baskını olarak bilinen Yahudilerin Fransız polisi tarafından toplama kamplarına gönderildiği trajediyle ilgili yapılan anma etkinliklerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sözleri damgasını vurdu. Törenlere bu yıl Macron'la birlikte ilk kez bir İsrail Başbakanı da katıldı.

'ORADA BİR ALMAN ASKERİ BİLE YOKTU'

Bundan 75 yıl önce  16 ve 17 Temmuz tarihlerinde II. Dünya Savaşı sırasında Fransız polisi tarafından gerçekleştirilen Vel' d'Hiv Baskını'nda 13 bin Yahudi tutuklanarak toplama kamplarına gönderilmişti. Tören sırasında yaptığı konuşmada baskınları, tutuklamaları ve ardından toplama kamplarına sevkiyatı Fransa'nın organize ettiğini hatırlatan Macron, "Olay organize edilirken tek bir Nazi bile yoktu" şeklinde konuştu. Macron ülkesinin sorumluluğunu sadece dönemin Vichy rejimine atmanın yanlış olduğunu söyleyerek, "Vichy rejimini yoktan var olan ve yokluğa dönen bir canavar olarak görmek gayet pratik ama yanlış. Şerefimizi bir yalan üzerine kuramayız" dedi.

16 ve 17 Temmuz 1942 tarihlerinde Nazi işgal güçlerinin talimatı doğrultusunda hareket eden Fransız polisi Paris'te 4 bini çocuk 13 binden fazla Yahudiyi tutuklamış, bunların büyük bir bölümünü bisiklet yarışı yapılan spor salonu "Velodrome d'Hiver"da topladıktan sonra Nazi toplama kamplarına göndermişti. Bu trajedide Fransa'nın sorumluluğu uzun yıllar bir tabu olarak görüldü. Fransa'nın Nazilerle işbirliğini kabul eden ilk devlet başkanı 1995 yılında  Jacques Chirac olmuştu. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen ise Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Nazi Almanyası ile işbirliği yapan Vichy hükümetinin Fransa sayılmadığını iddia etmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Paris'teki anma törenine katılması için Macron'dan gelen daveti "çok çok güçlü bir jest" olarak nitelendirdi. Netanyahu, ortak anmanın "Fransa ile İsrail arasındaki köklü dostluğun" göstergesi olduğunu belirtti. Macron da Netanyahu'ya  Filistinlilerle masaya oturma çağrısı yaptı. (Deutsche Welle Türkçe)