FARC yeni özgürlük kararnamesini bekliyor

Yarın Kolombiya'da çok sayıda FARC üyesinin cezaevinden çıkması için yeni bir kararname çıkması bekleniyor. Binden fazla tutuklu af yasası için açlık grevindeydi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşması kapsamında daha fazla tutuklunun özgürlüğüne kavuşması için yarın bir kararname yayınlanacak. FARC liderlerinden Jesus Santrich de dahil olmak üzere bin 346 tutuklu FARC üyesi, barış anlaşması kapsamında çıkarılan af yasasının uygulamaya geçmesi talebiyle üç haftadır açlık grevindeydi.

Kolombiya Adalet Bakanı Enrique Botero, bakanlığın bülteni aracılığıyla 17 Temmuz Pazartesi günü cezaevinden daha çok FARC tutuklusunun serbest kalmasını sağlayacak yeni bir kararnamenin yayınlanacağını duyurdu. 24 saat bu konu üzerine çalıştıklarını açıklayan Botero, "Özgürlüklerin somutlaştırılması ve barış anlaşmasının yerine getirilmesi adına engelleri aşacak bir kararname olacak” dedi.

SANTRICH TABURCU OLDU

Öte yandan açlık grevinin 18. gününde fenalaşarak hastaneye kaldırılan FARC liderlerinden Jesus Santrich ise taburcu edildi. Santrich, 1346 tutuklu FARC üyesinin barış anlaşması kapsamında çıkarılan af yasasının uygulanması talebiyle başlattığı açlık grevine 26 Haziran’da dahil olmuştu.

BM Kolombiya Barış Misyonu, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a bir mektup göndererek acilen bütün tutuklu FARC üyelerinin serbest bırakılmasını istemişti. Cezaevindeki 3 bin 400 FARC üyesi politik tutukludan sadece 832 tanesini af kapsamına alan hükümeti eleştiren BM Barış Misyonu  "Tutuklu FARC üyelerinin, Kongre’den af yasası geçtiğinden tamamen silahların terk edilmesine kadar geçen 6 aylık sürede ve hatta silahlar teslim edildikten sonra geçen 15 gün içinde dahi cezaevinde tutulması, sürecinin devam ettirilmesini ve barışın tesis edilmesini baltalıyor” demişti.

FARC, Kolombiya Hükümeti’yle yaptığı barış anlaşması kapsamında 7 bin 132 silahını BM Barış Misyonu'na teslim etmişti. (DHA)