'Kadınlara yasak ada' UNESCO listesinde

Japonya'daki Okinoşima adası UNESCO Dünya Mirası listesine alındı. Adanın özelliği kadınların girişinin yasak olması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da kadınların girmesine izin verilmeyen Okinoşima Adası Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı.

Japonya'nın kuzeybatısındaki Kyuişi açıklarındaki 4 adadan biri olan Okinoşima'ya dini ziyaret amaçlı olarak sadece erkekler kabul ediliyor.

Deniz tanrıçasına adanan Munaka Taişa Okitsumiya Tapınağı'nın bulunduğu 0.7 kilometrekarelik adaya kadınların neden alınmadığı tam olarak bilinmiyor.

Bazı uzmanlar bunun sebebinin "kadınların adet gördüğü için adayı kirleteceğine" inanılması olduğunu iddia ediyor. Yüzyıllardır adanın sahibi olan Şinto tapınağı kanı "pis" olarak kabul ediyor.

Öte yandan tapınak yetkilileri bu iddiayı reddediyor ve "eski zamanlarda deniz yolculukları tehlikeli olduğu için insan soyunu devam ettiren kadınların korunması amacıyla, adaya gitmelerine izin verilmediğini" söylüyor.

GELECEKTE SADECE RAHİPLER ALINABİLİR

Adaya girmesine izin verilen erkeklerin önce soyunup 'arınma ayini'ne katılma mecburiyeti var. Ziyaretçilerin adadan herhangi bir şey götürmeleri ve bu adada neler yaptıklarını anlatmaları yasak.

Ada her yıl sadece bir gün, 27 Mayıs'ta ziyaretçi kabul ediyor ve ziyaretçi sayısı 200 ile sınırlı.

Dünya Kültür Mirası listesine girse bile adada kadınlara yönelik yasağın kaldırılmayacağını vurgulayan tapınak yetkilileri, gelecekte Şinto rahipleri dışında kimsenin alınmayabileceğini söylüyor.

Tapınak sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamaya göre adaya sadece kadınların girmesi yasak değil ilkesel olarak ada 365 gün ibadet eden rahipler dışındaki herkese yasak.

Bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 33 yer eklendi. Bunlar arasında Türkiye'den Afrodisias Antik Kenti ile Brezilya'nın Rio de Janerio kentindeki Valongo Rıhtımı da bulunuyor. (BBC Türkçe)