BM'den Büyükada gözaltıları için işkence uyarısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Elizabeth Throssell, Büyükada'da gözaltına alınan dokuz insan hakları savunucusunun işkence riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Sözcü, "Son derece endişeliyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), Büyükada'da bir seminer için biraraya geldikleri sırada gözaltına alınan ve ailelerine izin verilmeyen dokuz önde gelen insan hakları savunucusu için Türkiye'ye işkence uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Elizabeth Throssell, insan hakları savunucularının 'ciddi işkence riskiyle karşı karşıya bulunduğunu' söyledi.

Cenevre'de haftalık basın brifinginde konuşan Throssell, "Türkiye'de insan hakları savunucularının keyfi biçimde gözaltına alınması konusunda son derece endişeliyiz. Şu an ciddi bir işkence ve başka tür kötücül, insanlıkdışı veya aşağılayıcı muamele riskiyle karşı karşıya olmalarından korkuyoruz" dedi.

Throssell, BM İşkence Raportörü Nils Melzer'in Türkiye'de 'özellikle ilk gözaltı anlarında yaygın istismar' tespit ettiğini hatırlatarak, "Bu da, bu olaydaki korkularımızı artırıyor" ifadelerini kullandı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu önde gelen dokuz insan hakları savunucusu Büyükada'da kaldıkları otelde gözaltına alınmıştı. (Dış Haberler)

ABD'den Büyükada gözaltıları için açıklamaABD'den Büyükada gözaltıları için açıklama

Meral Danış Beştaş, 'Büyükada gözaltıları' için Meclis'e soru önergesi verdiMeral Danış Beştaş, 'Büyükada gözaltıları' için Meclis'e soru önergesi verdi

'İnsan hakları savunucularına gözaltı Türkiye'yi geri götürür''İnsan hakları savunucularına gözaltı Türkiye'yi geri götürür'